Acollida

L'Ajuntament de Vilanova ja ha empadronat una seixantena de persones que no han pogut acreditar domicili a la ciutat

És un dels pocs ajuntaments que compleix amb la normativa estatal d'empadronar tothom qui visqui al municipi, per tal que pugui accedir als recursos i ajuts

L'Ajuntament de Vilanova ja ha empadronat una seixantena de persones que no han pogut acreditar domicili a la ciutat. Ajuntament de Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova ja ha empadronat una seixantena de persones que no han pogut acreditar domicili a la ciutat. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat mes de juny l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú aprovava el nou protocol d'empadronament, que facilita el tràmit fent-lo més àgil i senzill per a les persones que no poden acreditar domicili fix. D'aquesta manera, s'assegura que tothom que viu a Vilanova i la Geltrú pot estar empadronat i té garantit l'accés a drets fonamentals i universals com la sanitat, l'educació o les ajudes socials. Així, en els darrers mesos s'ha empadronat 52 persones sense documentació acreditativa del domicili (contracte de lloguer o títol de propietat), i 6 persones més sense domicili fix. També hi ha 59 i 21 resolucions positives en tràmit, respectivament.

Segons la regidora d'Acció Social, Marta Guinda, l'empadronament a persones sense domicili ha estat llargament reivindicat des dels moviments socials, i el govern de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va assumir el compromís de resoldre-ho “des del primer dia. De fet, formava part dels acords per formar govern”. El protocol resol que les persones que no puguin acreditar una residència puguin empadronar-se, un cop superats tots els tràmits de comprovació, en una adreça municipal.

“Tothom que viu a Vilanova ha de tenir els mateixos drets. Aquest protocol permet que les persones vulnerables que viuen en infrahabitatges, o estan en habitacions rellogades, o viuen al carrer, puguin accedir als ajuts d'urgència social, i a drets fonamentals com la salut o l'educació”, afirma la regidora d'Acció Social. En aquest sentit, argumenta, la legislació estableix que empadronar les persones és una obligació de les administracions locals. L'objectiu és agilitzar aquest tràmit d'obligat compliment, especialment per a les persones en situació de vulnerabilitat.

En tots els casos es fa una valoració, una comprovació des d'Acció Social, per acreditar que la persona resideix a la ciutat, i es fa constar una adreça municipal on es pugui empadronar, per tal que hi pugui rebre qualsevol tipus de correspondència. També estan contemplats altres casos, com les persones que tenen domicili fix però no el poden acreditar perquè no és en propietat ni hi ha contracte de lloguer. Aleshores la Policia Local fa la comprovació que resideixen al municipi. La sol·licitud d'alta del padró s'efectua presencialment a l'Oficina d'Atenció Ciutadana.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local