PIICC

Vilafranca del Penedès invertirà 2 MEUR en un pla urbanístic i social al centre històric i el carrer Comerç

El govern equipara el projecte a l'antiga Llei de Barris

ACN/ Gemma Sánchez Vilafranca del Penedès 03-11-2020 12:10 Lectures 1510
Pla general de la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès. Imatge del 17 de maig del 2020. ACN

Pla general de la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès. Imatge del 17 de maig del 2020. ACN

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès preveu invertir un mínim de 2 milions d'euros en desplegar un pla urbanístic i social que impulsi el centre històric i el carrer Comerç. La intenció, segons el govern, és recuperar la idea de l'antiga Llei de Barris per transformar aquesta zona de la ciutat, tant a nivell de via pública com de rehabilitació i d'ajudes socials, especialment adreçades a la gent jove. Està previst que les primeres obres comencin abans que acabi aquest 2020, mentre s'espera que el pla s'allargui fins el final del mandat. A part dels 2 MEUR de pressupost municipal, el govern confia rebre finançament europeu, bé sigui de subvencions convencionals o del fons de recuperació de la covid-19.

El PIICC (Pla d'Intervenció Integral del Centre històric i del carrer Comerç) arrencarà les properes setmanes amb una inversió de 450.000 euros en manteniment de carrers de l'àrea més antiga del municipi. La intenció, segons ha remarcat el govern aquest dimarts, és revisar el paviment, instal·lar il·luminació més eficient energèticament, ampliar l'arbrat i millorar també els accessos als equipaments municipals. "Volem tenir espais més segurs i una mobilitat més clara, tot amb una idea basada en la sostenibilitat", ha remarcat el regidor de serveis Urbans, Francisco Romero.

Al mateix temps, també es preveu remodelar el tram inicial de la Rambla de la Girada, construïda a finals dels anys 90. La intenció és començar a resoldre un problema endèmic que ha estat motiu de protesta sistemàtica per part dels veïns. Segons el govern municipal, s'aixecarà tot el paviment per evitar futurs desperfectes provocats pels arbres i es treballarà per integrar l'activitat de les terrasses de bars i restaurants.

Tot plegat es preveu complementar amb el planejament urbanístic aprovat fa pocs mesos a tota la zona del carrer Comerç i els quatre polígons adjacents. D'aquesta manera, el govern aspira a impulsar l'activitat a tot l'entorn de la coberta de les vies del tren, urbanitzades durant els últims anys.

En clau social, el PIICC contempla la rehabilitació d'una finca al carrer Vidal per destinar-la a una dotzena de pisos per a joves, mentre es crearà un pla d'ocupació per a contractar quatre veïns menors de 35 anys durant un mínim de sis mesos. El govern confia que la vessant social del pla es podrà ampliar gràcies a subvencions rebudes des de la Unió Europea, bé sigui oferint més contractes directes o bé a través d'ajudes indirectes.

L'alcalde Pere Regull s'ha mostrat convençut que el PIICC rebrà més finançament extra. El govern es postula per aconseguir el suport dels fons Feder i també confia aconseguir un bocí dels fons de recuperació que la UE ha aprovat per superar la crisi de la covid-19. En aquest sentit, es mostra expectant al repartiment que en farà l'estat espanyol.

"Venim d'una crisi que fa deu anys ens va deixar sense oxigen i ara tenim la covid, que ha obligat a fer menys inversió de la que volíem", ha apuntat l'alcalde, que ha defensat que el govern local "va apostar per mantenir serveis en comptes d'invertir en el totxo". "Ara, però, molta gent es queixava i hem de recuperar la inversió al carrer poc a poc amb actuacions transversals que donin ocupació, fomentin el medi ambient i millorin la mobilitat", ha afegit.

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No