Espai natural

Sitges retirarà els canyissars de la riera de Ribes i els substituirà per espècies autòctones

L’objectiu dels treballs és millorar les condicions de la riera de Ribes, eliminant la canya americana, una espècie invasora que provoca problemes d’inundabilitat i que obstaculitza la circulació d’aigua per la riera

Redacció Sitges 12-11-2020 19:34 Lectures 2519
Sitges retirarà els canyissars de la riera de Ribes i els substituirà per espècies autòctones. Ajuntament de Sitges

Sitges retirarà els canyissars de la riera de Ribes i els substituirà per espècies autòctones. Ajuntament de Sitges

L’Ajuntament retirarà, a finals de novembre, els canyissars de canya americana que hi ha actualment a la riera de Ribes i que sumen un total de gairebé 6.500 metres. L’objectiu de l’operació és substituir aquesta espècie invasora per espècies autòctones corresponents a aquest tram de la riera, com ara salzes (Salix sp.), oms (Ulmus minor) i pollancres (Populus nigra), a més d’algunes espècies de juncàcies, alocars i també́ tamarigars, entre d’altres.

La presència d’aquests canyissars comporta diversos problemes mediambientals a la riera. La seva expansió desplaça la vegetació i la fauna autòctones, modifica el curs de la riera i genera taps, dificultant la circulació de l’aigua. A més, tenen un elevat consum d’aigua, provoquen problemes de plagues i faciliten la inundació des espais, motiu pel qual requereixen molt manteniment.

El regidor d’Espais Naturals, Eduard Terrado, ha explicat que “aquesta és una operació necessària per a la preservació de la biodiversitat de la riera, una zona d’especial interès mediambiental que ens cal protegir”. Eduard Terrado ha remarcat que “són treballs molt planificats i que fem després d’una prospecció acurada, per evitar que els moviments de màquines i treballadors tinguin efectes negatius en l’ecosistema, especialment en les espècies d’amfibis i rèptils que habiten a la zona”. El regidor ha afegit que “els treballs es duran a terme en aquesta època de l’any amb l’objectiu de no coincidir amb els períodes de nidificació ni d’hivernació de les espècies i per interferir el menys possible en un espai protegit i molt sensible”:

En cas de detectar exemplars d’espècies de fauna protegida, el protocol establert per l’Ajuntament determina que es contactarà amb els agents rurals per tal que s’adoptin les mesures oportunes.

Els treballs suposaran el condicionament previ dels accessos, la desbrossada i triturat de 6.484 m2 de canya, l’aportació de terres netes, el perfilat dels marges i la llera de la riera i, finalment, la plantació de les noves espècies autòctones que permetran millorar les condicions de vida de la fauna de la riera. 

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No