Empadronament

El Sindicat de Llogaters denuncia que Vilafranca denega l'empadronament a mig centenar de veïns en situació vulnerable

El col·lectiu lamenta que les persones sense registre al padró tenen limitat l'accés a la sanitat

ACN/ Gemma Sánchez Vilafranca del Penedès 16-11-2020 18:13 Lectures 1965
El Sindicat de Llogaters denuncia que Vilafranca denega l'empadronament a mig centenar de veïns en situació vulnerable. ACN

El Sindicat de Llogaters denuncia que Vilafranca denega l'empadronament a mig centenar de veïns en situació vulnerable. ACN

El Sindicat de Llogaters denuncia públicament que l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha denegat l'empadronament a 51 veïns del municipi que no tenen un habitatge fixe i que es troben en situació de vulnerabilitat. El col·lectiu s'ha manifestat aquest dilluns davant la Casa de la Vila, on ha reunit una trentena de persones per exigir el dret d'empadronament de tots els veïns. Acusen el govern municipal d'actuar amb un tarannà "clarament aporofòbic", i l'insten a facilitar l'empadronament de persones que viuen en pisos ocupats o en habitacions rellogades, a les quals demana que s'ofereixi el registre en algun equipament municipal. Lamenten que l'impossibilitat de ser al padró dificulta, de retruc, l'accés a serveis bàsics com la sanitat.

El portaveu del Sindicat de Llogaters al Penedès, Txús Magallon, assegura que l'Ajuntament de Vilafranca està negant l'empadronament "de forma sistemàtica" a veïns que resideixen en una casa ocupada, en un espai que no compleix els requisits d'habitabilitat o bé en habitacions llogades. Magallon remarca que la llei empara totes aquestes casuístiques i estipula que tots els ciutadans tenen dret a ser empadronats al municipi on viuen.

En aquest sentit, Magallon assenyala que la llei també contempla la possibilitat que l'administració faciliti l'empadronament d'aquestes persones en una adreça "fictícia", bé siguin dependències municipals o una ONG, per exemple. És una via que segueixen municipis com Vilanova i la Geltrú, i el Sindicat de Llogaters considera que seria la solució desitjable per a bona part de les 51 persones que ara viuen a Vilafranca sense poder-s'hi empadronar.

"L'Ajuntament ens assegura que els neguen el padró perquè s'estan ajustant a la llei, però això no és cert", apunta el portaveu del col·lectiu, mentre el govern municipal ha declinat l'oferiment de l'ACN a fer declaracions al respecte. Magallon acusa el consistori d'utilitzar el padró municipal com "un element d'exclusió".

"Aquí hi ha un tema claríssim d'aporofòbia, amb un odi i discriminació constant cap a persones pobres que, en el cas de Vilafranca, es tracta sobretot de gent migrada", assegura aquest portaveu. Segons el Sindicat de Llogaters, entre els afectats hi ha gent que s'ha quedat "sense cap mena d'ingrés" degut a la crisi econòmica de la covid-19. "I ara se'ls nega el padró i se'ls pressiona fins el punt que hauran de marxar de Vilafranca. És una injustícia absoluta", es queixa.

Al mateix temps, Magallon subratlla que el dret al padró actua com a "dret bàsic" per poder accedir a diversos serveis essencials. "Estar o no empadronat et permet disposar d'ajudes o accedir a la sanitat i a determinada educació", insisteix.

En paral·lel, el Sindicat de Llogaters rebutja frontalment l'anunci de l'Ajuntament d'incentivar la transformació de locals comercials en habitatges a preu assequible. El col·lectiu tem que seran espais "on no es pot garantir la qualitat" i augura que el projecte acabarà beneficiant els propietaris privats més que no pas els veïns amb dificultats. "Això dels locals serà una solució a llarg termini, quan el problema real el tenim ara", lamenta Magallón.

La protesta d'aquest dilluns al matí ha reunit aproximadament trenta persones i ha suscitat la presència dels Mossos d'Esquadra, que han identificat dos veïns de Vilafranca com a organitzadors de l'acte. Segons han explicat els afectats, els agents els han identificat per no haver comunicat l'organització de la concentració a la via pública.

El Sindicat de Llogaters denuncia que Vilafranca denega l'empadronament a mig centenar de veïns en situació vulnerable
Energies renovables

El futur verd del Penedès

Jaume Casañas

Les notícies sobre les propostes d'implantació de les energies renovables es multipliquen a diari. A la Vegueria del Penedès portem un mes on aquestes notícies preocupen a l'opinió pública

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No