Mosquito Alert

El 2020 registra el doble de mosquits tigre a l'Estat que l'any anterior

Les observacions de mosquit tigre del novembre es multipliquen per cinc respecte del 2019

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest 2020 hi ha hagut el doble de mosquits tigre a l'Estat que l'any anterior, segons el projecte Mosquito Alert. Els investigadors asseguren que aquest 2020 han rebut 1.798 notificacions d'observacions de mosquit tigre, mentre que el 2019 van ser 885. A més, diuen que ha estat l'any que se n'ha registrat més per l'aplicació des del 2014. Segons apunten, en les dues últimes setmanes la plataforma Mosquito Alert ha rebut més de 250 observacions confirmades entre octubre i novembre. El 2019, en el mateix període, es van notificar 116 mosquits tigre, 9 d'ells el mes de novembre. Aquest novembre del 2020, fins al dia 28 s'han registrat 50 observacions de mosquit tigre, cinc vegades més que l'any anterior.

"Les densitats de mosquit tigre s'expliquen sempre per dos factors, el clima i la conducta humana, tots dos són els que els proporcionen periòdicament punts amb aigua, on crien", apunta Frederic Bartumeus, codirector del projecte i investigador ICREA al CEAB-CSIC i al CREAF. Així, el fet que la temporada de mosquits arranqués amb una primavera càlida i plujosa va afavorir que proliferessin durant els mesos de maig i juny.

A més, segons Roger Eritja, entomòleg del CREAF i del projecte, el confinament podria haver tingut un paper rellevant en aquestes dades, ja que la prohibició de viatjar a segones residències durant el març i abril va poder afectar en el manteniment dels jardins, piscines i terrasses, on es va poder acumular l'aigua que necessiten els mosquits per multiplicar-se.

Estiu intens

A banda d'aquest augment a la primavera, a l'estiu, per sisè any consecutiu, es va registrar temperatures més altes del normal, amb episodis intensos i repetits de precipitacions a la península. El fet que l'estiu s'avanci, s'allargui i sigui més intens, juntament amb pluges regulars, poden beneficiar el mosquit tigre.

Per una banda, les altes temperatures permeten que les larves es desenvolupin més ràpid, escurçant el temps entre generacions, i donant lloc a un creixement exponencial de les seves poblacions sempre que disposin de llocs amb aigua on reproduir-se. Per l'altra, l'escalfament global, amb una primavera i una tardor càlida, podria allargar la seva estacionalitat i afavorir que els mosquits estiguin actius durant més dies de l'any.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local