Bus interurbà

Traslladen la majoria de les parades d'inici i final de línia de bus supramunicipal que hi havia a la ronda Universitat

Es canvia la ubicació d'11 de les 15 línies a altres punts de Barcelona, especialment a estacions ja existents

El canvi afecta les línies de Lleida-Berga-Puigcerà, Olesa-Manresa (3 línies), Castelldefels-Port Ginesta, les del Maresme que no són exprés (tres línies) i les del Garraf (tres més)

Pla obert de la ronda Universitat on han començat les obres per ampliar les voreres. Imatge del 22 de novembre del 2020. ACN

Pla obert de la ronda Universitat on han començat les obres per ampliar les voreres. Imatge del 22 de novembre del 2020. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i l'Àrea Metropoliltana han acordat traslladar la majoria de les parades d'inici i final de línia de bus supramunicipal que hi havia a la ronda Universitat de Barcelona. En concret, es canvia la ubicació d'11 de les 15 línies a altres punts de la ciutat. El canvi afecta les línies de Lleida-Berga-Puigcerà, Olesa-Manresa (3 línies), Castelldefels-Port Ginesta, les del Maresme que no són exprés (tres línies) i les del Garraf (tres més). Els desplaçaments de les parades començarà el primer trimestre el 2021 i es traslladaran a estacions d'autobusos ja existents o en àmbits de menys afectació pels veïns. Amb aquests canvis es reduiran un 60% les expedicions que hi ha en aquest espai.

També s'aprofita la intervenció per desplaçar les parades d'inici i final de 5 línies més, ubicades en diversos punts del centre. L'objectiu és millorar l’eficiència de les línies i minimitzar l’impacte de l’estacionament de busos en aquesta zona.

El 85% de les parades d’aquest tipus de transports es troben distribuïdes a l’espai públic, amb un elevat grau de dispersió. Alhora, les tres estacions d’autobusos existents (Sants, Fabra i Puig i Nord) estan treballant per sota de la seva capacitat. En alguns punts de la ciutat, el fet de tenir les terminals de línia a l’espai públic acaba suposant un impacte important sobre els veïns i les veïnes més propers, que han d’assumir una sèrie d’externalitats negatives com poden ser el soroll, la congestió, la contaminació o les aglomeracions a les voreres.

Sovint estan situades en espais que no presenten les condicions òptimes ni per a l’usuari ni per a l’operador. El fort increment de viatgers en autocar cap al centre de Barcelona consolida l’aposta pel transport públic a Catalunya, convertint-lo en molts casos en una alternativa real i millor al vehicle privat. Però això també comporta la necessitat de reordenar aquests transports per fer-los assumibles. per la trama urbana de la ciutat.

A la ronda de la Universitat, el creixement de la utilització del transport públic ha provocat una concentració molt alta d’autobusos i una gran demanda d’usuaris. Actualment es realitzen més de 400 expedicions terminals diàries i 8.000 usuaris de les diferents línies utilitzen aquest espai. La ronda està fent una funció que no li correspon, d’estació en superfície. Els autocars arriben a ocupar dos carrils de circulació i s’utilitza la vorera com a zona d’espera dels usuaris. És per això que ara s'ha arribat a aquest nou acord, a petició del consistori.

Amb l’acord de reordenació a la ronda de la Universitat només hi restaran 4 línies, que es traslladaran de manera provisional a plaça Catalunya i a plaça Universitat mentre s’executin les obres de transformació de la ronda.

Un cop finalitzada aquesta primera reordenació de les terminals de major impacte, l’objectiu és continuar avançant per concentrar la major part dels autobusos i autocars supramunicipals que operen a l’espai públic en estacions d’autobusos de la ciutat, tant a les existents com a les que ja estan en construcció (Sagrera) o les de nova creació previstes al Pla Director d’Infraestructures de la Generalitat de Catalunya (Zona Universitària i Plaça Espanya). Això mantenint en tot cas parades de pas al centre quan sigui adient per atendre de forma adequada la mobilitat dels usuaris.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local