Erugues

El fred intens de principis d'any podria reduir les plagues de processionària del pi

Els experts esperen una reducció de les larves aquesta primavera

ACN Barcelona 18-01-2021 12:35 Lectures 1511

Les temperatures polars d'aquest inici del 2021 podrien reduir els insectes que causen una de les majors plagues en les pinedes, l'eruga processionària de pi (Thaumetopoea pityocampa). Així ho afirmen experts de la Universitat de Lleida (UdL) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), que esperen una reducció del nombre de larves que sobreviuran fins a la primavera a les zones més castigades per la borrasca. Les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia recullen que el Filomena ha provocat a Catalunya temperatures mitjanes diàries sota zero els últims dies, amb mínimes inferiors als -10ºC els dies 6 i 7 de gener a bona part del territori, una baixada que podria tenir un efecte inesperat en la processionària.

La larva d'aquest lepidòpter és una de les poques que es manté activa durant l'hivern. De fet, "el fred es considera el principal limitant en la seva distribució geogràfica", explica el catedràtic de Patologia Forestal de la UdL, Carlos Colinas. Aquesta alimentació hivernal és infreqüent en altres insectes forestals, ja que les temperatures baixes limiten dràsticament l'activitat i el desenvolupament de les larves. Per sobreviure, aquests insectes es mantenen protegits en els seus nius o bosses durant el dia, acumulant calor, per sortir-ne durant la nit i alimentar-se, afegeix.

En els últims anys, Catalunya, com bona part de sud d'Europa, ha registrat un increment progressiu de pinedes afectades per aquesta plaga forestal. Els hiverns suaus seguits de primaveres càlides, afavorits per l'actual escenari d'escalfament global, han facilitat l'expansió d'aquesta espècie que "ha incrementat el seu rang de distribució més de 80 quilòmetres en direcció nord a països com França en els últims trenta anys, segons investigacions recents", destaca Colinas.

Davant d'aquesta situació, cal veure si esdeveniments climàtics de fred extrem com Filomena podrien suposar un fre a l'avanç de la plaga. "La literatura científica clàssica esmenta que períodes d'algunes hores a -10ºC o -12ºC causaria la mort de moltes de les larves, fins i tot refugiades en els nius", explica l'investigador del CTFC en l'àrea de sanitat forestal, E. Jordan Muñoz-Adalia.

Tots dos investigadors coincideixen que la successió d'alguns dies amb temperatures per sota del llindar de tolerància de la processionària (com els patits la darrera setmana) tindran un impacte en les poblacions d'aquesta eruga. Així, a les zones més castigades per la borrasca esperen una reducció del nombre de larves que sobreviuran fins a la primavera, època en que realitzen les seues processons i causen molèsties a la població per la seva capacitat urticant.

No obstant això "encara és aviat per assegurar que la plaga remetrà de manera general", afegeixen els investigadors, "tot i que en les zones menys favorables per a l'espècie, com els boscos situats a majors altituds, és probable que s'observin menors danys a l'arbrat aquest 2021, donant un respir a les pinedes", assenyalen.

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No