Fauna local

Calafell protegirà les zones renaturalitzades i les de cria d’espècies amenaçades a les platges

Reformarà la normativa per prohibir l’entrada dels gossos en aquests sectors

Redacció Calafell 22-03-2021 8:54 Lectures 1149
Calafell protegirà les zones renaturalitzades i les de cria d’espècies amenaçades a les platges . Ajuntament de Calafell

Calafell protegirà les zones renaturalitzades i les de cria d’espècies amenaçades a les platges . Ajuntament de Calafell

L’Ajuntament de Calafell reformarà la normativa municipal vigent per tal d’augmentar la protecció a les zones que s’estan renaturalitzant a les platges del municipi, així com les de cria d’espècies amenaçades, com el corriol camanegre. El canvi implicarà prohibir l’entrada dels gossos a aquests sectors i poder sancionar aquest fet.

El tinent d’alcalde d’Ecologia Urbana, Aron Marcos, explica que “no tenim res contra els gossos, es tracta simplement d’ordenar l’ús de les platges perquè cada cosa hi tingui el seu espai”. Marcos afegeix que “les platges són prou grans i l’únic que demanem és que uns determinats sectors quedin protegits, perquè són importants tant per a la conservació de la sorra com per a la biodiversitat”.

Segons el regidor, “el problema no són els gossos, sinó que els propietaris no els portin lligats, amb la qual cosa entren a les zones protegides. I recordem que, al capdavall, els gossos ja han d’anar lligats quan poden entrar a la platja, i amb morrió si és el cas, i se n’han de recollir les deposicions”.

A més de prohibir l’entrada a aquestes zones protegides, un altre canvi consistirà a acotar el període en què els gossos poden accedir a les platges. Actualment, l’ordenança diu que no hi poden entrar durant la temporada de banys. Al nostre municipi, aquesta temporada comença per Setmana Santa, una data fluctuant en el calendari. “Però els treballs de naturalització s’han de fer abans. Igual que el període de cria comença ja al mes de març. Cal concretar el calendari de l’ordenança per poder salvaguardar aquestes qüestions”, diu el regidor.

L’Ajuntament recorda que només cal una escassa interacció humana per malbaratar els esforços que s’estan fent a les platges. Un simple exemple ho il·lustra: el sistema dunar de recuperació de sorra necessita anys per crear un monticle de cinc centímetres. I pel que fa a la criança d’aus amenaçades, la principal causa de fracàs és l’entrada de persones o animals en les zones de nidificació, que fan fugir els especímens adults que estan criant.

Una part important de l’èxit de la criança del corriol de l’any passat està en el confinament domicilari de la primavera passada. Feia més de trenta anys que aquesta espècie no feia nius al municipi. Les restriccions de mobilitat i un programa de vigilància va fer possible aquell miracle de la vida. A la tardor, a més, la renaturalització del sector de platja a ponent del Port de Segur va donar pas a un prat de color vermell, format per les espècies Salicornia Ramosissima i Maritime Suaeda, que agafen aquesta tonalitat a la tardor. Va ser un gran espectacle, immortalitzat en centenars d’imatges a les xarxes socials.

“Aquests dos fets són passes importantíssims en la feina que estem fent a les platges i, més enllà que les normatives estiguin per complir-se, no podem tirar enrera quan tant hem guanyat”, conclou Marcos.

Energies renovables

El futur verd del Penedès

Jaume Casañas

Les notícies sobre les propostes d'implantació de les energies renovables es multipliquen a diari. A la Vegueria del Penedès portem un mes on aquestes notícies preocupen a l'opinió pública

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No