Plagues

Trampes de feromones i injeccions fitosanitàries a Sant Pere de Ribes contra el morrut

El nous tractaments són menys molestos per al veïnat i més respectuosos amb el medi ambient, segons el govern local

Redacció Sant Pere de Ribes 08-04-2021 13:07 Lectures 2800
Trampes de feromones i injeccions fitosanitàries a Sant Pere de Ribes contra el morrut. Ajt Sant Pere de Ribes

Trampes de feromones i injeccions fitosanitàries a Sant Pere de Ribes contra el morrut. Ajt Sant Pere de Ribes

El servei d’Espai Públic de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha sotmès les palmeres Phoenix del municipi a un tractament d’endoteràpia, un mitjà per combatre l’escarabat morrut que evita les molèsties generades al veïnat per la polvorització i és més respectuós amb el medi ambient. Aquest sistema consisteix en injectar, en els troncs dels arbres, substàncies nutritives o fitosanitàries de forma que aquestes arriben a la saba de l’arbre de forma directa. Les incisions que es practiquen per introduir els productes cicatritzen amb posterioritat.

El principal avantatge d’aquesta tècnica és la manca d’impacte ambiental i sobre les persones. També evita la dispersió de productes químics i concentra el tractament sobre la planta, el que estalvia les quantitats de productes emprats.

D’altra banda, s’han col·locat trampes per l’escarabat morrut a les 6 zones on hi ha grups de palmeres Phoenix que porten feromones que es van renovant i aigua perquè s’ofeguin. En olorar la feromona de la femella, el mascle creu que dins la trampa hi ha la femella, s’hi acosta i s’ofega en l’aigua. Tres trampes estan al nucli de Ribes, dues al carrer Major i una al carrer Olivelles. A les Roquetes, hi ha trampes en tres punts situats als carrer Roger de Flor, Juan Sebastian Elcano amb Miguel Ángel i Velázquez.

Un coleòpter originari del Sud-est asiàtic i la Polinèsia

El morrut de les palmeres (Rynchophorus ferrugineus) és un coleòpter barrinador de la família dels curculiònids. Originari del Sud-est asiàtic i la Polinèsia, s’ha propagat per tots els països del litoral mediterrani, on ha provocat la mort de milers de palmeres.

Per a evitar la seva propagació, s’utilitzen tractaments com la polvorització gruixuda o a raig a la copa i la endoteràpia. En el cas de palmeres que ja estiguin afectades per la plaga, es contemplen actuacions de sanejament dels espècimens recuperables, l’eliminació i destrucció d’aquells que no es vulgui o no es pugui salvar, l’eliminació i destrucció ràpida de les restes afectades mitjançant la trituració amb màquines especialitzades i el dipòsit de les restes en els punts oficialment establerts.
 

Trampes de feromones i injeccions fitosanitàries a Sant Pere de Ribes contra el morrut
Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No