Xarxa elèctrica

Comencen els treballs de millora de la instal·lació elèctrica d’enllumenat d’un dels sectors més grans de Ribes

L’àmbit on s’executen els treballs és un dels que ha patit més problemes al nucli en els darrers anys

Comencen els treballs de millora de la instal·lació elèctrica d’enllumenat d’un dels sectors més grans de Ribes. Ajt Sant Pere de Ribes

Comencen els treballs de millora de la instal·lació elèctrica d’enllumenat d’un dels sectors més grans de Ribes. Ajt Sant Pere de Ribes

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha posat en marxa aquest mes d’abril els treballs de millora de la instal·lació elèctrica de l’enllumenat públic i dels quadre de protecció i comandament número 8, un dels més grans del nucli de Ribes. L’actuació permetrà realitzar correccions necessàries en un dels sectors del nucli que més avaries ha patit en els darrers anys, d’un entorn perimetral d’1,4 quilòmetres, que inclou trams de carrers del Passeig de Circumval·lació, Mare de Déu de Montserrat i avinguda Joan Maragall, entre d’altres.

L’actuació permetrà realitzar les correccions necessàries a les instal·lacions per a esmenar-ne els defectes. S’estan substituint línies elèctriques soterrades i fanals, i instal·lant piquetes i cables per millorar la instal·lació a posta de terra.

L’alcaldessa i regidora d’Espai Públic, Abigail Garrido, ha explicat que “en el 2017 vam fer una auditoria i un pla director de l’enllumenat públic per veure on teníem les incidències més freqüents i on havíem d’actuar. Aquest és dels que donava més problemes. És un sector important amb 206 punts de llum i les avaries eren constants”.

Una obra en 5 fases, d’abril a juny

L’actuació de millora del quadre de protecció i comandament número 8 del nucli de Ribes té un import total de 212.674,44€ (IVA inclòs). Els treballs es duran a terme en 4 fases, amb afectació en diferents carrers, entre els mesos d’abril i juny:

-Fase 1 (7-4 al 30-4): Carrers Bernat de Ribes, Albigesos i un tram de Cervantes.
-Fase 2 (22-4 al 11-5): Tram del Passeig de Circumval·lació, i trams de l’avinguda Josep i Pere Jacas i del carrer Sant Antoni Maria Claret entre Passeig de Circumval·lació i el carrer Mare de Déu de Montserrat.
-Fase 3 (7-5 al 21-5): Continuació de l’actuació a l’avinguda Josep i Pere Jacas i al carrer Sant Antoni Maria Claret fins al carrer de Lluís Companys.
-Fase 4 (18-5 al 2-6): Trams de l’avinguda Joan Maragall i els carrers Sant Antoni Maria Claret i Miguel de Cervantes.
-Fase 5 (28-5 al 9-6): Trams del passeig Lluís Companys i el carrer Nou.

Sis sectors problemàtics al municipi

L’auditoria pública duta a terme el 2017 per actualitzar el Pla Director d’Enllumenat Públic recollia un total de 259 incidències. El 50% de les avaries afectaven 6 quadres concrets, un d’ells el corresponent al carrer Mare de Déu de Montserrat i voltants. Sant Pere de Ribes té un total de 67 quadres de comandament d’enllumenat, que cobreixen 5.104 punts de llum.

Altres quadres problemàtics al nucli de Ribes sobre els quals s’ha anat actuant són el 5 (entorn de la plaça Joan Fuster) i el 13 (zona de la plaça de la Milana). A les Roquetes, s’ha començat actuant pels quadres que cobreixen els entorns dels carrers Antoni Gaudí, Miguel de Unamuno i avinguda Mas d’en Serra i carrers propers.

En el període 2017-2021, l’àmbit corresponent al quadre 8 ha estat objecte d’un total de 273 actuacions, que responen a diferents tipologies (obres, avaries, col·lisions...). Aquesta xifra representa gairebé el 5% del total de les actuacions del mateix tipus dutes a terme al nucli de Ribes.

Apostant per la millora de l’eficiència energètica

En paral·lel a l’execució del Pla Director d’Enllumenat Públic, l’Ajuntament ha anat substituint les lluminàries públiques del municipi per làmpades LED, que proporcionen estalvi energètic i eficiència, i s’han instal·lat sistemes de regulació de flux lluminós. Aquesta actuació s’emmarca dins del projecte d’eficiència energètica, promoció i generació d’energies renovables, que també contempla la posada en funcionament d’una caldera de biomassa a l’equipament esportiu municipal Espai Blau de Ribes, a banda d’un centre de producció i emmagatzematge de biomassa.

En aquests moments, ja ha finalitzat el canvi a LED d’una primera fase de les 6.170 llumeneres de la xarxa de via pública d’enllumenat. Aquesta actuació ha suposat el recanvi del 55% del total (3.407 llumeneres). El projecte de la segona part, en procés de redacció, completarà el canvi total del 45% de llumeneres restant.

Segons ha ressaltat l’alcaldessa i regidora d’Espai Públic, Abigail Garrido, “un cop tinguem enllestida aquesta feina, ens estalviarem més de 200 tones d’emissions de CO2 a l’atmosfera. Això demostra que és important que treballem en resoldre les incidències i, alhora, en millorar l’eficiència energètica de les nostres instal·lacions”.

La darrera actuació contemplada en el projecte de millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic, executada al llarg de la segona meitat de 2020, ha estat la instal·lació de 67 equips de telegestió i el canvi d’interruptors generals d’alimentació dels quadres de protecció i comandament de l’enllumenat. En la mateixa línia, s’han substituït 23 llumeneres ubicades als accessos de les places Joan Fuster i Maria Mercè Marçal.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!