Fauna local

La Fundació Miranda fa front a la crisi de la covid-19 amb l'ampliació del seu projecte a Sant Pere de Ribes

La presidenta de la fundació que cuida de cavalls a l'entorn natural del Parc del Garraf, Rosa Galindo, defensa que 'els cavalls ens fan connectar amb l’ambient natural, són una font de salut i benestar per a les persones'

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des del començament de la crisi sanitària de la covid-19, la Fundació Miranda està fent activitats de manera intermitent i amb poques places, per tal de respectar les mesures de prevenció. Malgrat la pandèmia, amb moltes dificultats i esforços per mantenir viva la fundació, l'entitat continua creant projectes i lluitant pel benestar dels cavalls, de la natura i de les persones a la comarca del Garraf.

La Fundació Miranda neix el 2008 amb la missió principal de rescatar els cavalls que viuen situacions difícils i oferir-los una vida lliure en grans espais naturals. A més, difonen i divulguen el respecte i el coneixement pels cavalls, les persones i la terra. Al llarg del temps, han anat descobrint i sentin que necessiten aquests animals per aportar-los tot el que és necessari per al seu confort i la seva vida. Tenen 400 hectàrees al Parc del Garraf i territoris al Pirineu. Dues seus, una a la comarca de l’Alt Berguedà i l’altre al Garraf, a Olivella. A més, actualment, estan obrint un altre espai a Sant Pere de Ribes. La presidenta de la Fundació Miranda, Rosa Galindo, diu que “Miranda, és pionera en el nostre país en reconnectar els cavalls amb la natura i les persones. Són animals que necessiten espai natural, comunitat i contacte amb altres de la seva espècie per compartir coneixements. No poden estar tancats en una cabina, perquè són claustrofòbics i pateixen estrès”.

Per gestionar els espais naturals, la biodiversitat i la conservació, la Fundació es va constituir com a entitat per a la conservació del territori o de la natura i estan escrits a la Xarxa per a la Conservació de la Natura. Durant aquests anys han impulsat diferents projectes per lluitar a favor de la sostenibilitat del medi ambient i han treballat amb altres entitats ambientals, com per exemple, afavorir la conservació del gall fer (gall salvatge) del Pirineu o la vida de l’àguila cuabarrada del Parc del Garraf.

La Fundació Miranda no ha parat de crear i repensar idees per fer activitats i així relacionar i fomentar el vincle amb els cavalls, la natura i les persones. La covid-19 està deixant diferents lliçons i ha posat de manifest que si vivim desconnectats del medi ambient, no som feliços i no ens satisfà. Galindo, diu que “les persones que vivim en la muntanya, durant el confinament, hem tingut una vida més o menys normal. En la Fundació Miranda tenim un lema que és “Connectant amb la vida”, ja que la natura és vida. Els cavalls ens fan connectar amb l’ambient natural, són una font de salut i benestar per a les persones”.

Actualment han estat convidades a formar part del projecte “Natura saludable” que ha impulsat l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes. La presidenta de la Fundació Miranda, Rosa Galindo, diu que “ens han encarregat que com a mínim fins al mes de setembre custodiem l’espai de l’ermita de Sant Pau, amb un projecte de patrimoni, natura, cultura i salut, i així cobrir encara més el paradigma del benestar de les persones i la natura de la comarca del Garraf”. Una de les actuacions, serà del 18 al 25 d’abril on un grup de rucs de la Fundació Miranda, farà una transhumància el 18 amb el voluntariat fins a l’espai agrari de l’ermita de Sant Pau. L’objectiu és fer un aprofitament puntual i temporal de la pastura de Sant Pau, és a dir, els animals faran que s’estalviï combustible sostenible a l’hora de treballar a la terra per netejar i plantar plantes silvestres comestibles i estalviar aigua, tan necessària per a la zona del Garraf.

Una altra actuació serà el 24 d’abril en el marc de la celebració de Sant Jordi, es farà una xarrada gratuïta a Sant Pere de Ribes, per compartir amb tothom el benestar dels cavalls i les seves històries, ja que són els protagonistes de la Fundació Miranda. Es portarà a terme en grups de 6 persones i amb inscripció prèvia al web:

Un altre projecte que estan dissenyant és una transhumància que es farà el 10 de juny des del Parc del Garraf fins a la seu de la comarca de l’Alt Berguedà. La presidenta de la Fundació Miranda, Rosa Galindo, diu que “si la normativa sanitària de la covid-19 ens ho permet, per primera vegada farem un recorregut durant 9 dies amb 16 cavalls des del Garraf fins al Pla de l’Orri (Alt Berguedà). És un camí iniciàtic per recuperar el que vam inaugurar fa quatre anys, quan feia 70 anys que no passava cap ramat per aquells camins. Ara la nostra missió és tornar a fer camí”.

Durant aquests anys de treball han descobert que els cavalls aporten biodiversitat als espais i prevenen incendis. El carç o també nomenat càrritx, és una espècie vegetal que ha colonitzat tot el Garraf i augmenta el risc de foc, no hi ha altre animal que la devori com el cavall. Galindo, diu que “estem fent estudis amb la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Lleida, que demostren que en l’espai que han pasturat els cavalls en el Parc, el carç ha disminuït un 72%. L’estudi s’ha fet amb els ponis Pottoka, que tenim al Garraf i que van ser rescatats del zoo clausurat d’Almuñecar”.

Actualment  estan intentant trobar un altre poni Pottoka, ja que fa poc van perdre a un que va morir a causa de la caça. Galindo, diu que “hem parlat amb les administracions perquè creiem que són els que han de posar ordre, per tal que els espais siguin segurs per a tothom. Esperem que tot evolucioni correctament”.

Fa quatre anys que estan fent tasques socials al Parc del Garraf, al col·lectiu de serveis d’exclusius socials i han col·laborat molt amb l’ONG Apip-Acam. L’any passat 400 persones refugiades van visitar els cavalls en una activitat nomenada “Ambient de cavalls lliures”. Galindo, diu que “Malgrat la pandèmia, estem oberts perquè vinguin escoles i  col·lectius de risc social, per fer projectes pedagògics i que s’enduguin l’energia senadora i positiva que aporten els animals”. 

En la Fundació Miranda no paren de treballar i d’investigar per aportar als seus animals tot el benestar que es mereixen. Galindo diu que “sempre hi ha canvis perquè hem de millorar, com tenim pocs recursos econòmics és molt més difícil organitzar-nos, però estem reestructurant-nos i reforçant la base per arribar als nostres objectius. A més, estem treballant amb la Diputació per generar recursos econòmics i tenir ajuts per ajudar als animals”.

Per a la Fundació Miranda els projectes que fan i que estan per fer són una font de salut per a les persones, un recurs positiu i una inspiració per connectar l’ésser humà amb els animals i el medi natural. La presidenta de la fundació Miranda, Rosa Galindo, diu que “els cavalls ens obren un portal de reflexions, per això el projecte de Miranda m’enamora. Aquests animals són vida, engloben tot i acaben sent una metàfora, un mirall, una inspiració i un model a seguir del que ens fem a nosaltres mateixos, del que els hi fem a ells i de com volem viure”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local