Energia eòlica

Els municipis de l'Alt Penedès reclamen poder decidir on instal.lar els futurs parcs d'energies renovables

La Granada, Avinyonet, Sant Cugat Sesgarrigues, Torrelavit, Sant Llorenç d'Hortons, Sant Quntí de Mediona, Pontons, Olèrdola i Gelida són els més perjudicats per la vintena de projectes de parcs de plaques fotovoltaiques i eòlics en tramitació

Els municipis de l'Alt Penedès reclamen poder decidir on instal.lar els futurs parcs d'energies renovables. Ramon Filella

Els municipis de l'Alt Penedès reclamen poder decidir on instal.lar els futurs parcs d'energies renovables. Ramon Filella

Els alcaldes dels 27 municipis de l'Alt Penedès han fet arribar una carta al conseller de Territori i Sostenibilitat de la Genealitat, Damià Calvet, en la que reclamen al Govern poder participar de manera activa en el procés de decisió sobre la instal.lació de parcs d'energies renovables a la comarca. Vuit d'aquests alcaldes s'han reunit avui per posar de manifest la creixent preocupació del territori per aquesta qüestió que s'ha accelerat durant l'últim any.

Els 8 municipis que s'han reunit avui (La Granada, Avinyonet, Sant Cugat Sesgarrigues, Torrelavit, Sant Llorenç d'Hortons, Sant Quntí de Mediona, Pontons i Olèrdola) són, a hores d'ara i conjuntament també amb Gelida, els més perjudicats per la vintena llarga de projectes de parcs de plaques fotovoltaiques i de parcs eòlics que han iniciat la seva tramitació. És per aquest motiu que volen di-hi la seva i posar de manifest el seu posicionament.

L'alcalde d'Avinyonet, Cèsar Herráiz, ha explicat que “com ja hem deixat clar moltes vegades no estem en contra de les energies renovables però volem que la Generalitat ens tingui en compte a l'hora de decidir quan i on s'instal.len aquests parcs”. Herráiz ha recordat que “fins ara ningú ens ha dit res de tots aquests projectes i les informacions que ens arriben sempre són a través de la premsa. Ho desconeixem tot i no sabem què dir als veïns i veïnes a les que representem”.

Actualment hi ha previstos, en diferents fases de tramitació, entre 20 i 25 projectes de parcs de plaques fotovoltaiques que ocuparien unes 450 hectàrees de terrenys a la comarca. Avinyonet (150 hectàrees), Sant Llorenç d'Hortons (100), Sant Quintí de Mediona (100) o Olèrdola (70) en serien els més afectats a dia d'avui.

Amenaça al model de vida
L'alcalde de Sant Quntí de Mediona, Pol Pagès, ha assenyalat que “els macroparcs que es volen executar són una amenaça real per nostre model de vida basat en la vinya i el vi i en el paissatge. No podem permetre que, des de fora del territori, ens imposin les condicions per a la seva instal.lació”. Els alcaldes de la comarca també han demanat la derogació d'un decret de la Generalitat que permet que el procés d'instal.lació d'aquests equipaments es pugui fer sense tenir en compte el posicionament dels ajuntaments.

Els representants municipals han posat en valor la unanimitat dels 27 ajuntaments que formen la comarca de l'Alt Penedès en aquesta demanda que s'ha fet arribar a la Generalitat. Els alcaldes recorden que són els muncipis els que coneixen el territori i la realitat de cadascun dels seus pobles i, per tant, són ells els que saben quin és l'emplaçament més idoni per un parc d'aquestes característiques. Veuen totalment fora de lloc que empreses i ens foranis decideixen des de la distància i sense tenir el coneixement necessari, quin és el lloc adequat per instal.lar l'equipament.

El fet d'anar plegats els 27 ajuntaments altpenedesencs atorga al moviment municipalista una força que els alcaldes esperin serveixi per a que la Generalitat canviï la seva línia d'actuació en aquesta qüestió que ha disparat la inquietud en molts sectors econòmics i ciutadans de la comarca en els últims mesos.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!