Estiu 2021

Vilanova i la Geltrú tindrà aquesta temporada quatre platges lliures de fum

Aquest cap de setmana obren els xiringuitos i altres serveis com els lavabos i vestidors i a partir del 15 de maig s’inicia el servei de socorrisme a Ribes Roges i l’1 de juny a la resta de platges

Susana Nogueira Vilanova i la Geltrú 27-04-2021 17:48 Lectures 2660
Vilanova i la Geltrú presenta les novetats de la nova temporada de bany a les platges reforçant les mesures de gestió mediambiental. Susana Nogueira

Vilanova i la Geltrú presenta les novetats de la nova temporada de bany a les platges reforçant les mesures de gestió mediambiental. Susana Nogueira

Vilanova i la Geltrú tindrà aquesta temporada quatre platges lliures de fum. És una de les novetats que ha presentat aquest dimarts la regidora d’Espai Públic i Medi Ambient, Marta Jofra, de la nova temporada de bany a les platges vilanovines que començaran l’1 de maig amb l’obertura dels xiringuitos, els lavabos, els vestidors i el lloguer d’hamaques i tendals. El 15 de maig s’inicia la temporada de bany a la platja de Ribes Roges i amb això començarà a funcionar el servei de socorrisme i a partir de l’1 de juny a la resta de platges. Vilanova i la Geltrú tindrà aquesta temporada quatre platges lliures de fum, respecte a dos que tenia l’any passat. Altres novetats són el pàrquing de patinets, les papereres de recollida selectiva i la nova senyalització informativa del corriol camanegre.

Vilanova i la Geltrú tindrà aquesta temporada quatre platges lliure de fum per raons de sanitat i sostenibilitat del medi ambient. La regidora d’Espai Públic i Medi Ambient, Marta Jofra, ha dit que “les platges de l’Aiguadolç i Platja Llarga, l’any passat ja eren espais saludables i lliures de fum, enguany s’hi afegeixen Sant Gervasi i la República”.

A partir del 15 de maig comença el servei de socorrisme a les platja de Ribes Roges i l’1 de juny a la resta. Jofra, explica que “hi haurà 16 socorristes treballant a l’hora dependent del moment de la temporada. Els hem inclòs en el col·lectiu de vacunació prioritària que tenim a l’Ajuntament, ja que per la seva feina estan més exposats”

Altres novetats són la instal·lació d’un pàrquing de patinets elèctric i manuals a les entrades de les platges. També s'han substituït les antigues papereres per unes noves ubicades a les entrades i sortides i s’han eliminat les que fins a la temporada passada es repartien al llarg de les platges. Per altra banda, s’estrenen nous contenidors, a prop dels xiringuitos, els quals es protegiran amb uns tancats per evitar l’impacte visual. Tot el material està fabricat amb plàstic reciclat.

Han ampliat les tanques fixes i provisionals del corriol camanegre i han establert nous cartells indicatius de la presència d’aquesta espècie i les mesures que ha de respectar la societat. Jofra, diu que “hem ampliat els tancats d’una manera considerable. Estem treballant amb la xarxa de voluntariat del seguiment de protecció del corriol i amb els informadors de platges perquè no hi hagi incidències”.

Pel que fa a la neteja i al manteniment de les platges, Jofra, diu que “hem donat continuïtat al que vam començar l’any passat, establim els criteris amb la línia del que demana la bandera blava i la gestió mediambiental de les platges. Farem menys intervenció mecànica i més manual a l’hora de netejar”. L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la temporada passada, per tal de preservar el gra de la sorra i la biodiversitat, va prendre la decisió que no s’efectués la neteja mecànica a les platges de manera diària, sinó només quan sigui necessari.

A més, per conscienciar a la ciutadania, Jofra, explica que “hem fet formació al personal dels xiringuitos, manteniment i neteja de les platges sobre la gestió de la cura del medi, la protecció del corriol camanegre i com fer cada actuació”. Els concessionaris dels respectius serveis, l’any 2019 ja va prendre el compromís d’anar eliminat, en la mesura del possible, el plàstic d’un sol ús dels xiringuitos i substituir-los per productes biodegradables o reutilitzables.

El servei de dutxes continuarà com l’any passat, l’única diferència que hi ha és que cada vegada, l’Ajuntament ha de retirar més passarel·les quan acaba la temporada de bany a causa de fenòmens climatològics.

Enguany la gestió més ambiental de les platges han renovat els certificats Biosphere a les platges del Far, Ribes Roges, la República, Adarró, Sant Gervasi i Ibersol. Estan a l’espera de l’instintiu de les banderes blaves.

Per tal de garantir l’estabilitat de les platges davant dels efectes del canvi climàtic, l’Ajuntament, l’any passat va decidir no retirar les algues que puguin anar apareixent a la sorra i quan això passa, s’espera que les ones les tornen a prendre mar endins. Si en passar uns dies no succeeix, el servei de neteja mecànica serà l’encarregat de retirar-les de la vora del mar i les trasllada a un indret separat perquè la mateixa natura vagi generant dunes que ajudin a l’estabilitat de la platja.

Els horaris del servei de socorrisme 

-Temporada baixa: del 15 al 31 de maig, de 10 a 17 h a la platja de Ribes Roges.
-Temporada mitjana: de l’1 al 30 de juny, de 9 a 18 h i de l’1 a l’11 de setembre, de 10 a 18 h a totes les platges de la ciutat.

-Temporada alta: de l’1 de juliol al 31 d’agost, de 9:30 a 19 h de dilluns a divendres i de 9:30 a 20 h els caps de setmana i festius a totes les platges de Vilanova.

Energies renovables

El futur verd del Penedès

Jaume Casañas

Les notícies sobre les propostes d'implantació de les energies renovables es multipliquen a diari. A la Vegueria del Penedès portem un mes on aquestes notícies preocupen a l'opinió pública

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No