Comissió Territorial d'Urbanisme del Penedès

Llum verda a la nova regulació dels habitatges d'ús turístic a Vilanova

Un nou pla urbanístic ordena territorialment la implantació dels pisos turístics amb criteris de sostenibilitat i convivència

La ciutat s'ha dividit en quatre grans àrees, que podran destinar a usos turístics un 3,80% de l'habitatge residencial real

Llum verda a la nova regulació dels habitatges d'ús turístic a Vilanova. Ajuntament de Vilanova

Llum verda a la nova regulació dels habitatges d'ús turístic a Vilanova. Ajuntament de Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ja disposa d'una regulació pròpia dels habitatges d'ús turístic (HUTs) en sòl urbà residencial, que té l'objectiu d'ordenar la creixent demanda d'aquesta modalitat els darrers anys i assegurar una correcta implantació, amb criteris de sostenibilitat i convivència. A partir d'ara, les persones interessades a registrar un HUT a la ciutat ja ho poden fer, a l'empara d'aquesta normativa, després que les llicències es suspenguessin fa dos anys mentre es redactava el projecte. La Generalitat de Catalunya, mitjançant la Comissió Territorial d'Urbanisme del Penedès (CTUP), va aprovar el passat 2 de juny el Pla especial urbanístic dels HUTs, que entrarà en vigor un cop es publiqui al DOGC.

El Ple de l'Ajuntament va aprovar provisionalment aquest pla el passat mes de març amb l'objectiu de garantir la prevalença del dret a l'habitatge, assegurant l'equilibri entre el sòl residencial, el benestar dels veïns i l'activitat econòmica que representa el turisme. El pla ha de permetre un desenvolupament econòmic sostenible i equilibrat, potenciant la qualitat de l'espai públic, garantint el funcionament dels serveis públics i preservant la convivència i el descans veïnal. Els HUTs són una modalitat turística en expansió, i cada municipi té la potestat de regular-ne la implantació en funció de les seves necessitats i característiques.

Un dels eixos del pla és la dispersió de la concentració d'habitatges turístics per tota la ciutat. Així, es regula percentualment la implantació dels HUTs, amb la voluntat de fer compatible el dret fonamental a l'habitatge amb el lliure desenvolupament del turisme com a activitat econòmica. Aquest criteri garanteix que no es produeixin concentracions de pisos turístics en determinades àrees de la ciutat com tampoc en edificis plurifamiliars.

La ciutat s'ha dividit en quatre grans àrees geogràfiques: la primera i segona corones, el centre i la costa; aquesta última és la que té més oferta i demanda. Cada àrea geogràfica està formada per diferents subàrees, a les quals se'ls assigna un percentatge que se situa com a màxim en el 3,80% de l'habitatge residencial real. Així, es dona el cas que en determinats sectors, com a Sant Cristòfol, per exemple, no serà possible atorgar més llicències si no hi ha baixes, perquè ja s'ha arribat al límit; en canvi, a l'Eixample Central (entorn de la Rambla Principal) encara hi ha marge d'increment.

Una qüestió important que fixa aquest pla a Vilanova i la Geltrú és la protecció dels lloguers dels residents habituals, evitant el fenomen de la gentrificació, de manera que els habitatges turístics no tinguin incidència en els preus dels habitatges de residència habitual.

“Els HUTs són una eina necessària per a l'acollida de turistes a la nostra ciutat, ja que tenim poques places hoteleres”, indica Jordi Medina, regidor de Turisme. En els diferents materials que publica l'Ajuntament i en les estadístiques de pernoctacions ja es tenen en consideració aquests HUTs, que donen cobertura sobretot al turisme familiar, que és el predominant a Vilanova i la Geltrú. “La regulació era necessària per evitar una aglomeració d'aquest tipus d'allotjaments a la nostra ciutat i en determinades zones –apunta Medina–. Com a govern sempre hem apostat per un turisme de qualitat i sostenible i, per tant, calia desenvolupar aquesta regulació. No volem ser una destinació turística de masses sinó un turisme inclusiu que formi part del dia a dia de la ciutat sense alterar-lo”.

Els habitatges d'ús turístic (HUT) són aquells que els seus propietaris en cedeixen l'ús a canvi d'una contraprestació econòmica, per una estada de temporada continuada igual o inferior a 31 dies. Actualment, a la ciutat hi ha registrats gairebé 300 HUTs, que suposen uns 2.500 llits disponibles. El preu mig per persona i nit se situa a l'entorn dels 150 €, i l'ocupació era a l'entorn del 80% abans de la pandèmia. Vilanova i la Geltrú figura en uns 500 anuncis actius en les diferents plataformes de lloguer d'aquesta tipologia de pisos, com ara Airbnb, Homeaway o Booking.

Coincidint amb l'aixecament de llicències, l'Ajuntament preveu iniciar en breu una campanya d'inspeccions per tal de detectar si hi ha habitatges que tenen aquest ús de manera no regulada o si la tenen, però registren una ocupació superior a la que estipula la cèdula d'habitabilitat.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!