Fauna protegida

El GEPEC-EdC busca voluntaris per ajudar a protegir la tortuga babaua i els seus nius a les platges del Penedès i Garraf

A dia d’avui, Calafell i Sitges s’han unit a la iniciativa, i s’hi realitzaran formacions per tal que tant la ciutadania com treballadors municipals aprenguin com actuar en cas d’albirament de tortuga o posta

El GEPEC-EdC busca voluntaris per ajudar a protegir la tortuga babaua i els seus nius a les platges del Penedès i Garraf. GEPEC

El GEPEC-EdC busca voluntaris per ajudar a protegir la tortuga babaua i els seus nius a les platges del Penedès i Garraf. GEPEC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Amb l’arribada de la calor, les platges del Mediterrani es preparen un any més per la visita de tortugues babaues (Caretta caretta), que surten del mar per pondre els seus ous a la sorra. I és que al llarg dels últims estius aquesta espècie està retornant a litorals com el català en un moment en el qual la contaminació marina, la pesca accidental i la massificació de les platges la posen en més risc de conservació que mai.

Per tal d’actuar ràpidament davant la molt possible arribada de tortugues babaues al litoral català, el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) ha començat a captar voluntariat que vulgui ajudar en la protecció de les tortugues i els seus nius. L’entitat, que des de l’any 1999 treballa de forma activa en favor de les tortugues marines, ha habilitat un formulari a la seva pàgina web per aquelles persones interessades a participar en el voluntariat.

La tasca del voluntariat és molt diversa i inclou des de la confecció de material divulgatiu fins la prospecció de platges a la recerca de qualsevol rastre, niu o exemplar de tortuga babaua. En cas de trobar una tortuga o una posta, el voluntariat avisa als organismes adequats i, si es requereix, s’organitza per fer vetlla del niu, assegurant així el naixement segur de les cries de tortuga. Aquesta tasca es compagina amb la de conscienciació ciutadana, vital perquè aquelles persones que transitin per les platges no interfereixin en el procés de nidificació. Per a formar part del voluntariat només cal voler protegir les tortugues, ni tan sols és necessari viure a la costa.

La protecció de les tortugues babaues, un projecte d’èxit

El GEPEC-EdC prioritza des de fa dècades el treball per salvaguardar les tortugues babaues. Sent ja responsable de la creació de la primera xarxa de voluntariat de resposta ràpida a Catalunya per encallaments d’espècies marines com dofins o tortugues babaues, el grup ecologista ha treballat conjuntament amb altres entitats i centres ambientalistes per a complementar l’assistència en el naixement de tortugues com el que va tenir lloc a la platja de Cambrils l’any 2018.

Ara bé, va ser l’estiu del passat 2020 quan el voluntariat del GEPEC-EdC va encarar el seu major repte. L’arribada de la tortuga Mascletà a la platja de la Pineda de Vila-seca per fer-hi dos nius durant el mes de juliol va resultar en la implicació de més de 200 voluntaris i voluntàries que, repartits per torns, van custodiar els nius dia i nit durant quasi dos mesos. Després que al setembre els nius s’obrissin per traslladar els ous a les instal·lacions de la Fundació CRAM i garantir així una eclosió exitosa, 75 cries van néixer i 35 d’elles van ser alliberades a la mateixa platja de la Pineda.

Més suport municipal que mai

Amb un any 2020 rècord pel que fa al nombre de nius de tortuga babaua a les platges catalanes, aquest 2021 són diversos els ajuntaments litorals que han firmat acords amb el GEPEC-EdC per treballar el projecte des del seu municipi. A dia d’avui, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Calafell i Sitges s’han unit a la iniciativa, i s’hi realitzaran formacions per tal que tant la ciutadania com treballadors municipals aprenguin com actuar en cas d’albirament de tortuga o posta. De fet, aquest divendres 18 de juny tindrà lloc la primera jornada de formació al Centre de Formació d’Adults de Sitges, i les inscripcions ja estan obertes. Properament s’informarà de la resta de formacions que s’estan programant en la resta de municipis implicats.

Des de l’entitat animen la població a participar en el voluntariat, que es pot realitzar a qualsevol platja del litoral català, per tal de controlar el territori més ampli possible i assegurar així una resposta ràpida i eficaç. A més, recorden que en cas de trobar una tortuga o un niu és imprescindible no acostar-s’hi i trucar al 112 com més aviat millor.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local