Incendi forestal

Nit d'alerta al nord del Penedès per l'incendi sense control de Santa Coloma de Queralt

La inestabilitat del perímetre de l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia preocupa els Bombers, que se centren en controlar el flanc esquerre del foc que ja ha cremat 1.100 hectàrees

Nit d'alerta al nord del Penedès per l'incendi sense control de Santa Coloma de Queralt. Bombers

Nit d'alerta al nord del Penedès per l'incendi sense control de Santa Coloma de Queralt. Bombers

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia ha cremat unes 1.100 hectàrees i continua actiu. Les tasques d'extinció dels Bombers es concentren en aquests moments en estabilitzar els flancs sobretot l'esquerra, que és "molt llarg", d'uns 10 quilòmetres, i "molt inestable", fet que "intranquil·litza" els Bombers, com ha apuntat l'inspector en cap de cos, David Borrell. El canvi del vent de ponent al de marinada durant el matí d'aquest diumenge, també fa témer que aquest flanc es converteixi en el cap del foc i viri cap al nord, en direcció a Sant Martí de Tous, però es descarten nous confinaments o desallotjaments. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha assenyalat que serà "un dia llarg i complicat" per als efectius d'extinció.

Els Bombers centren els esforços a controlar el cap i el flanc esquerre de l'incendi. "Ahir va ser un foc empès per un vent de ponent, ha virat i és sud-oest i serà de component sud durant el matí. Això espenyarà cap al nord i preveiem que el potencial de l'incendi que ens ha de preocupar és que creixi cap a nord", ha explicat el cap de Bombers. Efectius de l'ADF i de l'UME estan donant suport als Bombers. També treballen des de l'alba, 14 mitjans aeris.

Borrell ha assenyalat que el perímetre "és molt inestable i només s'ha treballat un 80%". També ha remarcat que el mosaic de cereal i bosc de la zona "ho fa especialment complicat perquè requereix tècniques diferents".

"Les restriccions són les mateixes que ahir, sense canvis significatius. Tenim l'anticipació suficient per fer-les si fes falta", ha dit Borrell. No ha calgut desallotjar més veïns. Són 80 persones de la zona les que aquest dissabte van haver de marxar dels seus habitatges per precaució. En concret, 50 veïns de masos de Santa Maria de Miralles, una vintena de Bellprat i de 12 joves que feien acampada en una zona regulada de Sant Martí de Tous així com altres veïns que vivien en masos. Les persones evacuades les han acollit a Santa Coloma de Queralt, a l'edifici ateneu de Sant Martí de Tous i al local social de Santa Maria de Miralles.

Tampoc hi ha hagut afectacions ni danys materials destacats durant la nit. L'incendi va cremar aquest dissabte una explotació ramadera i un mas.

Segons dades dels Agents Rurals, de les 1.100 hectàrees afectades per l'incendi, la majoria són del terme municipal de Bellprat (Anoia). Més de 600 hectàrees afecten l'Espai Natural Protegit del Sistema Prelitoral Central.

La Generalitat demana ajuda a l'Estat per combatre el foc de la Conca de Barberà i l'Anoia

La Generalitat ha demanat a l'Estat que ajudi els serveis d'emergències catalans a combatre l'incendi que s'ha originat aquest dissabte a Santa Coloma de Queralt i que s'ha estès per diversos municipis de la Conca de Barberà i l'Anoia. Ho ha explicat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en declaracions a la premsa des del centre de comandament aquesta nit. Concretament, s'ha sol·licitat la mobilització de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i que l'Estat col·labori amb mitjans aeris a les tasques d'extinció. "S'ha demanat i estem a l'espera de resposta. Segurament en les properes hores vindran", ha apuntat Elena.

El foc, que per ara ha cremat unes 800 hectàrees i que té potencial per afectar-ne 5.000, ha obligat a desallotjar una vuitantena de persones de la zona. Es tracta de 50 veïns de masos de Santa Maria de Miralles, una vintena de Bellprat i de 12 joves que feien acampada en una zona regulada de Sant Martí de Tous i altres veïns que vivien en masos. El fet que l'incendi segueixi sense control i hagi coincidit amb un altre foc a l'Empordà ha fet que Protecció Civil posi en fase d'emergència el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat).

"La situació d'avui no és normal, hem hagut d'activar el pla Infocat en fase d'emergència que feia anys que no es feia per la simultaneïtat dels incendis, dos incendis importants en fase activa i amb potencial, ens ha fet desdoblar esforços i recursos", ha explicat el cap de Bombers de la Generalitat, David Borrell. Davant d'això, s'ha decidit demanar l'ajuda dels efectius terrestres i aeris de l'UME.

De fet, durant tota la nit treballaran uns 270 efectius terrestres que centraran els esforços a reduir el cap del foc i el flanc esquerre. "Tenim molt efectius aquí, s'està treballant sobretot en el cap perquè no segueixi avançant; en aquests moments no es pot avançar més", ha detallat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, qui ha afegit que els mitjans aeris tornaran a treballar des de primera hora del matí d'aquest diumenge per encerclar el flanc esquerre.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, presidirà aquest diumenge al matí la reunió del consell assessor del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local