Foc sense control

Els Bombers afronten unes "hores crítiques" en el foc de l'Anoia, que ja ha cremat 1.191 ha

Els Mossos amplien la zona d'evacuació cap als masos aïllats de Santa Margarida de Montbui

Els Bombers afronten unes

Els Bombers afronten unes "hores crítiques" en el foc de la Conca de Barbera i l'Anoia, que ja ha cremat 1.191 ha. ACN

Els Bombers afronten unes "hores crítiques" en l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia, que ja ha cremat 1.191 hectàrees. Ho han remarcat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i cap de Bombers de la Generalitat, David Borrell després de la reunió del consell assessor que ha presidit telemàticament el president de la Generalitat, Pere Aragonès. El risc ara és que el foc, molt estret i llarg, viri al nord per la zona boscosa cap a Sant Martí de Tous (Anoia). Tot l'esforç de contenció es fa flanc esquerre. Finalment s'ha augmentat la zona d'evacuació, cap als masos aïllats que hi ha des de la carretera C-214c cap al sud-oest, a Santa Margarida de Montbui (Anoia). Les causes de l'origen de l'incendi se segueixen investigant.

Les dues pròximes hores, els equips d'extinció concentren l'esforç de contenció a l'últim quilòmetre del flanc esquerre fins al cap del foc, on el canvi de vent amb component sud, la marinada, el pot fer virar cap al nord. "És un incendi estret amb el cap molt i molt actiu i està en una zona on és difícil treballar", ha assenyalat Elena. S'hi treballa amb els mitjans aeris (fins a 16 -11 de la Generalitat i 5 de l'estat espanyol-) que l'estan intentant aturar. "Són hores que són crítiques i molt rellevants per forçar que s'aturi i no s'obri a la franja esquerra prop del cap", ha dit el conseller.

De les 1.191 hectàrees cremades, la majoria són del terme municipal de Bellprat (Anoia) i 600 formen part de l'Espai Natural Protegit del Sistema Prelitoral Central. Treballen en l'extinció fins a un centenar de dotacions terrestres, amb prop de 400 efectius, dels quals una cinquantena de l'UME (Unitat Militar d'Extinció) que envia més efectius i la xifra podria elevar-se als 200, segons fonts del govern espanyol.

El foc va començar als camps de cereals i se segueixen investigant què el va originar i es treballa amb diferents hipòtesis.

L'inspector en cap dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, ha assegurat que més enllà de l'evacuació preventiva d'una zona de masos aïllats en direcció a Santa Margarida de Montbui, no es preveuen més mesures de protecció, "almenys en les pròximes hores". "Fins passat el migdia no veurem si hem de fer més mesures de contenció o no, tallant carreteres o altres", ha dit Borrell. Els Bombers han demanat als pagesos que intensifiquin el llaurat de tots els terrenys on es pugui fer.

D'altra banda, al municipi de Bellprat on s'havia interromput el subministrament elèctric, ja l'han restablert amb excepcions aïllades com una explotació agrària on encara no tenen llum.

Interior demana a la població "minimitzar" l'activitat al medi natural per no comprometre els efectius de Bombers

El Departament d'Interior ha demanat a la ciutadania "minimitzar al màxim" les activitats al medi natural aquest diumenge per no comprometre els efectius dels Bombers que estan treballant en els incendis que hi ha actius a Catalunya, especialment el de la Conca de Barberà i l'Anoia, ja que el de Ventalló ja està estabilitzat. L'inspector en cap dels Bombers, David Borrell, ha remarcat que el cos està en situació de molt d'estrès en aquests moments: "No ens podríem permetre el luxe de tenir un altre incendi". El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha reclamat "molta prudència" perquè no calgui fer servir efectius dels Bombers de la Generalitat en qualsevol altre incident que es pugui general.

Per exemple, Elena ha recordat que els efectius de rescat també estan treballant en els focs i que, per tant, "no és el dia per a fer cap activitat d'aquesta mena" que pugui requerir alguna intervenció dels Bombers.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!