Foc forestal

Veïns de la zona cremada a l'Anoia protesten per la massificació de macroprojectes solars i eòlics

Han aprofitat la visita del president Aragonès per traslladar-li les seves preocupacions

Veïns de la zona cremada a l'Anoia protesten per la massificació de macroprojectes solars i eòlics. ACN

Veïns de la zona cremada a l'Anoia protesten per la massificació de macroprojectes solars i eòlics. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Mig centenar de veïns de la zona cremada per l'incendi de l'Anoia i la Conca de Barberà han protestat aquest dijous contra la massificació de macroprojectes solars i eòlics a la zona. "Ja se'ns ha cremat tota aquesta serra i ara ens volen omplir l'altra banda de plaques i molins. Ja en tenim prou amb una desgràcia", ha lamentat Rita Baliu, veïna de Bellprat. Els manifestants han aprofitat la visita del president del Govern, Pere Aragonès, per traslladar-li les seves preocupacions i reclamar una moratòria del decret. Després d'escoltar-los, Aragonès ha dit cal la coresponsabilitat de tots els ciutadans. "No pot recaure tot al territori. Les grans zones urbanes també han d'apostar per la generació d'energia", ha subratllat.

A l'Anoia hi ha instal·lats 105 molins eòlics i 135 més de projectats, la majoria a la serra de Rubió i Pujalt. A més, si tiren endavant tots els macropojectes solars que hi ha sobre la taula, s'ocuparan 1.000 hectàrees de conreus amb plaques. Aquesta massificació preocupa els veïns de la zona, i aquest dijous han aprofitat la presència del president Aragonès per expressar-li-ho."Hem vingut a mostrar el nostre descontentament. Ens destrossen el territori amb l'excusa de l'energia verda, quan només s'enriqueixen multinacionals de fora", lamenta Jordi Saumell, membre de la plataforma 'Salvem Maçana i Serra Morena'.

Després d'escoltar-los, Aragonès ha explicat que la modificació del decret ha de servir per evitar la massificació i, en aquest sentit, ha assegurat que el pes de la transició energètica no pot recaure només en el territori. "Les grans zones urbanes també hi han d'apostar", ha afegit. Així, s'ha mostrat partidari d'aprofitar altres zones com marges d'autopistes o polígons industrials.

Aragonès es compromet a engegar un pla de reconstrucció de la zona afectada 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat aquest matí Bellprat, el municipi més afectat per l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia, el més gran d'aquest any amb 1.700 hectàrees cremades. El Govern s'ha compromès a engegar un pla de reconstrucció de la zona afectada pel foc conjuntament amb els ajuntaments i les diputacions de Tarragona i Barcelona. En aquest sentit, ha explicat que ara una de les prioritats és evitar l'erosió del terreny i la retirada de la fusta cremada. El president ha aprofitat per demanar a la ciutadania "màxima precaució" per evitar nous incendis, i ha recordat que, en el que es porta d'any, ja se n'han declarat 392 amb una superfície cremada de 2.200 hectàrees.

Aragonès ha volgut visitar la zona cremada per donar suport als alcaldes afectats i agrair la tasca dels serveis d'emergència que van col•laborar en l'extinció del foc.

Després de reunir-se amb els enginyers forestals de la zona per conèixer quines són les prioritats d'actuació i amb els alcaldes, el president s'ha compromès a engegar un pla de reconstrucció per a la zona afectada, que va més enllà del terreny cremat. Segons ha dit, les actuacions es faran "des de ja" per tal d'evitar l'erosió de la terra.

Per altra banda, Aragonès ha explicat que cal tirar endavant un pla estratègic per al futur i, en aquest sentit, ha recordat que treballa conjuntament amb la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, per un "pla mosaic" que permeti la recuperació de conreus, pastures i franges perimetrals, i faciliti la creació d'activitat econòmica i arrelament al territori.

El president ja va visitar diumenge el centre de comandament dels Bombers, quan l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia patia la situació més crítica. El foc, amb capacitat per cremar unes 5.000 hectàrees, en va cremar finalment 1.700 i es va aconseguir controlar dilluns al vespre.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local