Protecció urbanística

En Comú Podem aposta per la creació del Conservatori del Litoral per preservar zones de la costa, com la Platja Llarga

La formació demana una partida suficient en els pressupostos i defensa la intervenció pública per a fer front a l’amenaça d’urbanització artificialització d’aquells sectors del litoral català que no han quedat preservats

En Comú Podem Penedès està a favor de la creació del Conservatori del Litoral que ajudarà a preservar zones de la costa penedesenca, com ara la Platja Llarga, a Vilanova i la Geltrú. La formació demana una partida suficient en els pressupostos i defensa la intervenció pública per a fer front a l’amenaça d’urbanització  artificialització d’aquells sectors del litoral català que no han quedat preservats per les figures urbanístiques com és el cas, al litoral penedesenc, de la Platja Llarga de Vilanova i actuar en a conservació dels espais dunars de les platges que van de Cubelles al Vendrell.

Des d’En Comú Podem Penedès han volgut destacar i valorar la proposta resolució  presentada pel portaveu del grup parlamentari a la comissió parlamentària de Territori, Marc Parés, en què insta el Govern a crear el Conservatori del Litoral de Catalunya abans que finalitzi 2021. Ha passat més d'un any de l'aprovació de la Llei 8/2020, del 30 de juliol, de protecció i ordenació del litoral, que en la seva disposició novena establia que, en el termini d’un any des de la seva entrada en vigor, el Govern havia de “crear el Conservatori del Litoral de Catalunya, amb els objectius de salvaguardar i recuperar la part del litoral més amenaçada per la urbanització i l'artificialització, a partir de l'adquisició pública del sòl”.

Els comuns volen que s'iniciï  “de forma immediata” el procés participatiu per a la creació del Conservatori del Litoral, “tot comptant amb experts en matèria ambiental i territorial, entitats de conservació del medi natural i representants dels ens locals”. Així mateix, demanen que es constitueixi el Conservatori abans de la finalització de 2021 “havent definit de forma clara la seva estructura i funcions”.

La Proposta de Resolució deixa clar que cal incloure “una partida suficient” en els Pressupostos de la Generalitat per al 2022, per tal que aquest ens pugui desenvolupar “actuacions de desrigidització, restauració i conservació de la costa” i també “l’adquisició pública de sòl mitjançant la compra directa i l’ús de tanteig i retracte, especialment en aquelles zones amb major amenaça d’artificialització (projectes d’urbanització, marines, etc.)”.

Els comuns destaquen que “la reiteració de fenòmens extrems en zones costeres i la creixent regressió del litoral català posen de manifest que aquest és un espai altament vulnerable front els efectes adversos del canvi climàtic”. En aquest sentit remeten al recent informe 'Un litoral al límit', elaborat pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), que evidencia aquesta situació i urgeix a l’actuació per part dels poders públics per fer-hi front, posant èmfasi en la necessitat de crear el Conservatori. Si anem més enrere, el tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya (2016) ja alertava d’aquesta situació, preveient que l’any 2060 el 70% de la costa catalana serà vulnerable o molt vulnerable a la inundació.

Segons el portaveu dels comuns a la comissió de Territori “aquesta tendència és clarament contradictòria amb el creixement urbanístic i l’augment de la pressió turística sobre el litoral català”, un litoral que, d’altra banda, gaudeix d’un alt valor ecològic, geològic i paisatgístic i que, per tant, “cal preservar no només aturant la pèrdua de biodiversitat que suposa la seva artificialització, sinó també promovent la recuperació dels seus ecosistemes”.

Pels comuns del Penedès  “el Conservatori del Litoral de Catalunya és una eina de gran importància per fer front, des de la intervenció pública, a l’amenaça d’urbanització i artificialització d’aquells sectors del litoral català que no han quedat preservats per les figures urbanístiques vigents i que estan classificats com a urbanitzables en el planejament, com és el cas al litoral penedesenc de la Platja Llarga de Vilanova i per actuar en la conservació dels espais dunars que van de Cubelles al Vendrell".

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!