Regeneració de platges

Sitges recull més de 500 quilos de residus surant al mar durant l'estiu

L'Ajuntament estudia canviar l'ancoratge de les balises de la zona de bany per elements ecosostenibles

Detall d'uns plàstics recollits per l'embarcació de neteja del mar de Sitges. Imatge del 15 de juny del 2021. Ajuntament de Sitges

Detall d'uns plàstics recollits per l'embarcació de neteja del mar de Sitges. Imatge del 15 de juny del 2021. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Sitges ha recollit al llarg de l'estiu un total de 505 quilos de residus surant al mar. D'aquests, 449 eren plàstics, fet que representa un 89% de la brossa recopilada. Pel que fa a la resta d'escombraries extretes, un 5,3% era material higiènic, un 1,8% eren restes de menjar o mascaretes, i un 1,5% era material sanitari. Són els resultats de la neteja feta per una embarcació especial del 15 de juny al 15 de setembre, durant sis dies a la setmana. L'any anterior, la barca havia funcionat només a dies alterns durant dos mesos i havia recollit 115 quilos de deixalles. D'altra banda, l'Ajuntament ha anunciat la intenció de substituir l'ancoratge de les balises que limiten la zona de bany per nous elements ecosostenibles.

El regidor de platges, Guillem Escolà, ha lamentat que les balises tradicionals s'enclaven a la sorra amb un pes que es retira quan acaba la temporada de bany. Això, ha recalcat, comporta la pèrdua de la vida marina creada al seu voltant durant els mesos d'estiu. Per resoldre aquesta situació, l'Ajuntament vol substituir l'actual sistema d'ancoratge per uns biòtops que es mantindrien durant tot l'any per afavorir la fauna i flora marina.

Aquests nous elements estan construïts amb carbonat de calci, el qual facilita la colonització de diverses espècies, com la sípia. La intenció del consistori és substituir les 55 balises actuals de forma progressiva, de manera que se'n canviïn 9 cada any.

Escolà ha exposat aquesta proposta i els resultats de la recollida de plàstics en el marc de la presentació de dos estudis sobre l'estat del fons marí de Sitges. Entre les principals conclusions, els autors destaquen que l'evolució de les corrents marines han deixat una fesomia molt dispar entre totes les platges dels 18 quilòmetres del litoral del municipi. Així, conclouen que no es pot determinar una solució única per aturar el retrocés de les platges que fa anys que pateix Sitges.

Sí que desaconsellen, però, l'ús de la draga, ja que ho consideren una mesura poc sostenible econòmicament i mediambientalment. Aquesta conclusió rebat el reclam que fan persistentment els hotelers, restauradors, empresaris de les platges i comerciants, que exigeixen a l'Ajuntament que traslladi sorra a les platges a través de la draga per preservar una zona de bany que ha minvat considerablement els darrers anys.

El regidor d’Espais Naturals, Eduard Terrado, ha valorat que aquests estudis "són eines per prendre decisions amb dades objectives” i a defensat que cal "adaptar-se a la realitat i prendre mesures que siguin sostenibles al llarg del temps".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local