Corredor verd

L’entitat ecologista APMA proposa la creació d'un corredor biològic que connecti el litoral de Cubelles amb el Parc del Foix

La proposta és ara en mans de l’Ajuntament de Cubelles, la Generalitat i el Consell Comarcal

El projecte consistiria en la renaturalització dels espais ocupats anteriorment per la Tèrmica

L’entitat ecologista APMA proposa la creació d'un corredor biològic que connecti el litoral de Cubelles amb el Parc del Foix. EIX

L’entitat ecologista APMA proposa la creació d'un corredor biològic que connecti el litoral de Cubelles amb el Parc del Foix. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Agrupació per la Protecció del Medi Ambient del Garraf (APMA) ha enviat les seves consideracions al respecte dels efectes en el medi ambient que pot comportar el projecte de Desmantellament i enderroc de les instal·lacions associades a la central tèrmica del Foix i reversió de les concessions d'ocupació del domini públic maritimoterrestre. L’APMA, així com també l’Ajuntament de Cubelles i el Consell Comarcal, ha estat consultada per la Generalitat per tal de resoldre l’abast i les conseqüències d’aquest projecte que tan preocupa als ajuntaments del litoral penedesenc.

L’APMA no només ha enviat les seves consideracions del projecte sinó que ha anat més enllà. Proposa un corredor biològic que connecti el litoral de Cubelles amb el Parc del Foix. El projecte consistiria en la renaturalització dels espais ocupats anteriorment per la Tèrmica que podrien formar un corredor biològic que aniria del mar i arribaria a connectar amb el Parc del Foix.

L’APMA creu que d’aquesta manera es tancaria aquest capítol de la història de la Central Tèrmica de Cubelles, en homenatge a totes aquelles persones que van participar en el moviment en contra de la instal·lació de la central a Cubelles. La realització del projecte reportaria a Cubelles un gran Parc central que ajudaria a mitigar el canvi climàtic. Per altra banda, seria una bona manera de compensar les tones de CO2 que ha emès la central al llarg dels anys durant el seu funcionament.

Respecte al desmantellament i enderroc de les instal·lacions de les concessions d'ocupació del domini públic maritimoterrestre, l’opinió de l’APMA és que les obres que es facin siguin les que comportin el mínim moviment de terres i només es realitzi la demolició parcial de la dàrsena. Cal tenir en compte que els espigons de la Tèrmica es troben a 400 m del límit nord de la zona de Xarxa Natura 2000 anomenada Costes del Garraf.

L’APMA alerta també que la pujada del nivell del mar per efecte del canvi climàtic serà molt més gran del que pensen els promotors de l’obra, segons indiquen les últimes previsions del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) presentades recentment. Per altra banda, l’APMA celebra que el projecte presentat per ENDESA no comporti cap transvasament de sorra addicional.

Recorda que a 1993 es va portar a terme un transvasament de 2,5 milions de metres cúbics de sorra extreta del mar davant de la costa de Vallcarca i Sitges amb la finalitat de “regenerar“ les platges de Calafell, el Vendrell i Roda de Berà. Això va suposar una alteració del fons marí que encara s’estan pagant les conseqüències. En aquell moment, APMA va presentar al·legacions en contra del projecte de transvassament i, fins i tot, va portar la denúncia a la fiscalia de Medi Ambient contra Josep Borrell, en aquell moment, ministre d'Obres Públiques i Urbanisme de l’Estat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local