Platges

L'Ajuntament de Sitges proposa treure una tercera part dels xiringuitos de les platges

El consistori prepara un nou Pla d'Usos per crear un model de serveis més respectuós i sostenible

L'Ajuntament de Sitges proposa reduir a la meitat el nombre de xiringuitos a les platges. ACN

L'Ajuntament de Sitges proposa reduir a la meitat el nombre de xiringuitos a les platges. ACN

L'Ajuntament de Sitges vol reduir el nombre de xiringuitos a les platges i reubicar els lloguers d'hamaques i tendals, així com les zones de massatges. En el cas de les guinguetes, la intenció del consistori és passar de les 30 actuals a obrir-ne 21 el proper estiu. És un dels canvis principals plantejats al nou Pla d'Usos que el govern ha començat a treballar per al període 2022-2026, coincidint amb la fi de les concessions actuals dels negocis a peu de sorra. El govern justifica la reducció dels xiringuitos perquè vol adaptar els serveis a la mida de les platges, moltes d'elles mancades de sorra. "És el moment idoni per apostar per un model de litoral respectuós amb l’entorn, modern i sostenible", defensa l'alcaldessa Aurora Carbonell.

Segons la proposta del nou Pla d'Usos, presentada aquesta setmana a l'empresariat de les platges i als grups polítics, es retirarien els xiringuitos de la zona de la Bassa Rodona i dels Grills per la falta de sorra i per la proximitat a una zona natural altament protegida, respectivament. En el cas de les platges de Garraf, la Ribera i la Riera Xica, es passaria de dues a una sola guingueta, mentre que a l'Estanyol ara n'hi ha tres i en quedaria només una. Finalment, a les Botigues es passaria de sis a quatre.

Fins aquest darrer estiu, Sitges tenia desplegades 30 guinguetes a 19 platges, mentre que la nova proposta en planteja un total de 21 per a 18 platges. Al mateix temps, la intenció el govern es concentrar els lloguers de tendals i gandules al voltant dels xiringuitos per evitar que els serveis quedin distribuïts al llarg de tota la sorra. En aquestes noves illes de serveis també es preveu incorporar els sanitaris.

"La finalitat és aconseguir un ús racional de les platges, que permeti una millor conservació i manteniment dels recursos naturals i el foment del turisme de qualitat”, sosté el regidor de Platges de Sitges, Guillem Escolà. En aquest sentit, l'executiu local recalca que, malgrat la redistribució de les guinguetes, "a totes les platges hi haurà serveis per als banyistes", i destaca la incorporació de noves zones esportives tant a la sorra com per a activitats nàutiques. També es proposa crear un espai de lleure infantil a la platja de la Fragata.

El govern ha posat la proposta de Pla d'Usos a exposició pública fins el 29 d'octubre per a què les persones afectades puguin presentar-hi propostes. Posteriorment, la Junta de Govern Local en farà l'aprovació inicial que, després de superar el període d'al·legacions, s'elevarà al Ple Municipal. Un cop el document superi aquest tràmits, necessitarà el vistiplau de la Generalitat abans d'entrar en vigor.

En paral·lel al Pla d'Usos, l'Ajuntament està enllestint les bases per licitar els xiringuitos i la resta de serveis de les platges. En aquest document preveu marcar noves normes pel que fa a mesures mediambientals per tal de fomentar la sostenibilitat. La previsió és que les bases es publiquin abans que acabi l'any.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!