Ferreres

Entitats ecologistes refusen el tercer projecte per aixecar un parc eòlic a Pontons

El col·lectiu avisa que es preveuen 8 grans aerogeneradors que posen en perill l'àliga cuabarrada

Entitats ecologistes refusen el tercer projecte per aixecar un parc eòlic a Pontons. Bosc Verd

Entitats ecologistes refusen el tercer projecte per aixecar un parc eòlic a Pontons. Bosc Verd

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Bosc Verd, SOS Penedès i el GDT Pontons han avançat que s'ha presentat un tercer projecte per aixecar un parc eòlic a Pontons (Alt Penedès). Després que la Generalitat tombés les dues propostes de l'empresa La Conca, la mateixa companyia té un nou projecte per instal·lar 8 aerogeneradors de 215 metres, segons han fet públic aquest dilluns les entitats ecologistes, que hi han mostrat la seva oposició. El nou projecte, anomenat Ferreres, preveu que cada torre tindria una potència de 6,25 MW i la instal·lació s'allargaria per la Serra de Can Soler Roser, la Muntanya de Ferreres, el Collet de Ferreres, Les Planes de Ferreres, el Camp del Teodoro i el Camp de la Font. Les entitats avisen que es "posarà en perill" l'àliga cuabarrada.

El col·lectiu ecologista avança que cada aerogenerador projectat té un diàmetre de 198,5 metres, amb aspes de 83,5 metres de llargada, mentre necessiten una superfície d'escombrada de 22.698 m2. Davant aquestes dades, denuncien que el parc " provocarà un fort impacte visual i paisatgístic, que es podrà veure des de tota la plana penedesenca".

Al mateix temps, les entitats apunten que el parc necessitarà la construcció o ampliació de 6,5 Km de vials de 6 metres d’amplada, nous accessos des de carreteres, plataformes de muntatge dels aerogeneradors, fonamentacions, rases i una subestació elèctrica de 30/110KV. També caldria, asseguren, construir una xarxa elèctrica soterrada de 30 KV connectant els aerogeneradors i la nova subestació del parc.

Tota una infraestructura que el moviment ecologista refusa frontalment. Asseguren que les dades tècniques amb que els promotors justifiquen la idoneïtat de l'emplaçament per ser un lloc ventós "no són reals", i avisen que no s'han presentat estudis en relació a l'impacte sobre la fauna i la flora. "El document de la Diagnosi Territorial i del Medi Físic", sentencien les entitats.

En aquest sentit, assenyalen que no es fa esment de l'afectació que el parc tindrà, per exemple, en el pas migratori d'ocells o en la nidificació de nombroses espècies rapinyaries "emblemàtiques" de la biodiversitat del Penedès.

Bosc Verd, SOS Penedès i el Grup de Defensa del Territori de Pontons subratllen el seu veto al projecte, igual que ja ho van fer amb les dues propostes anteriors. "Estem totalment en contra d'industrialitzar els boscos més verges i tranquils del Penedès", recalquen en un comunicat, on avisen que la zona on es projecta el parc eòlic forma part del corredor entre les Serres d'Ancosa, el Montmell i l'Alt Gaià.

Les entitats apunten que són partidàries d'estendre les energies renovables, però reclamen un model basat en la proximitat a la demanda, en potenciar l'autoproducció municipal i en no malmetre zones agroforestals.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local