Contaminació

Denuncien un nou episodi de contaminació per aigües fecals a la Riera de la Bisbal

El GEVEN exigeix més celeritat en l’execució de les millores al Consell Comarcal del Baix Penedès i a l’ACA i reclama també a les administracions un pla de conservació dels aqüífers del Baix Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El grup ecologista Geven ha denunciat un nou episodi de contaminació per aigües fecals a la Riera de la Bisbal. El 12 d’octubre una nova avaria en el sistema de bombament de les aigües fecals que s’impulsen cap a la depuradora comarcal situada a Santa Oliva, va provocar un vessament d’aigües brutes a la llera de la Riera de la Bisbal, entre el Vendrell i Sant Salvador. Com a conseqüència més visible, que va fer saltar l’alarma, un elevat nombre de peixos van aparèixer morts a la desembocadura de la Riera a les Madrigueres, com també va passar a principis del 2020.

En un comunicat emès pel Consell Comarcal del Baix Penedès s’informa que tenen previst redactar projectes per rehabilitar les estacions de bombament per evitar aquests problemes, però que les obres no estaran finalitzades fins el 2024. Davant d’aquests fets des del GEVEN reclamen al Consell Comarcal i l’ACA que accelerin aquest procés per evitar que es torni a produir un episodi semblant. A més, exigeixen que es reforcin i millorin els sistemes d’alerta per poder actuar amb més celeritat davant avaries o deficiències de funcionament similars que acaben provocant la contaminació dels cursos fluvials; així com una una major eficàcia a l’empresa concessionària del sistema de sanejament en netejar ràpidament i de forma completa les fuites del sistema que provoquen vessaments d’aigües fecals i sòlids com les tovalloletes i altres materials.

Segons denuncia el Geven, "aquests esdeveniments passen sovint en cas de pluges amb una certa intensitat, desbordant sobreeixidors o bypass existents i/o fent saltar les tapes de les canonades situades a dins de la llera, abocant aquests contaminants al medi. I que comprovem sovint que o bé es netegen tard o es fa de forma incomplerta, i en ocasions ni tant sols es realitza i és la següent riuada la que acaba “netejant” la llera". En aquest sentit, reclamen de nou la finalització de les millores previstes en les depuradores del Papiolet i la Torregassa, pendents des de fa mesos: "Realitzar les necessàries en la depuradora de Bonastre, que no ha acabat de funcionar mai correctament. I revisar de nou l’emissari submarí de les Madrigueres en el que s’hi han tornat a observar fuites a pocs metres de la costa. I en un altre ordre de coses, però també directament relacionat amb la preservació dels aqüífers de la comarca, és urgent i del tot necessari establir un pla de reaprofitament per diversos usos aptes dels més de 4 hectòmetres cúbics d’aigua que anualment depura el sistema terciari de l’EDAR comarcal i que s’aboquen al Torrent del Lluc. I disminuir d’aquesta manera les extraccions de les reserves naturals d’aigua de la comarca, cada cop més estressades i al límit de la sobreexplotació. I en aquest sentit també cal impulsar dels del Consell Comarcal la gestió conjunta entre tots els municipis i els usuaris, dels recursos subterranis d’aigua del Baix Penedès, dirigida a garantir-ne la seva preservació i bon estat ecològic".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local