Centre d'Estudis del Paisatge Vitivinícola

Adverteixen del fort impacte que la construcció de la MAT també tindria a l'Alt Penedès

La futura MAT Valmuel-Begues entraria al Baix Penedès per La Bisbal i continuaria per Sant Jaume dels Domenys fins a Castellet i La Gornal, Santa Margarida i Els Monjos, Moja, Avinyonet i Olesa de Bonesvalls

Adverteixen del fort impacte que la construcció de la MAT també tindria a l'Alt Penedès. Ramon Filella

Adverteixen del fort impacte que la construcció de la MAT també tindria a l'Alt Penedès. Ramon Filella

El Centre d'Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPvi) ha advertit avui dels efectes que el projecte de la línia elèctrica de molt alta tensió (MAT) que ha d'unir Valmuel (Terol) i Begues tindria sobre el patrimoni històric i el paisatge de l'Alt Penedès. L'advertiment del CEPvi s'afegeix a la creixent oposició del territori a aquest macroprojecte que implica la construcció de grans torres d'alta tensió de 70 metres d'alçada al llarg del recorregut de la MAT.

Kathy Lindstrom, membre de la junta del CEPvi, ha explicat que elements tan importants del patrimoni històric de l'Alt Penedès com el Castell de Penyafort (Santa Margarida i Els Monjos), el Castell de La Barquera (Olèrdola) o la Capella de Sant Sepulcre (Olèrdola) es veurien directament afectats pel pas de la línia de molt alta tensió per la comarca de l'Alt Penedès. Lindstrom ha recordat que “estem parlant d'un projecte de gran afectació no només en el patrimoni, sino també en el paisatge i els camins de la comarca. Igualment és una amenaça per l'economia i la salut pública i cal prendre mesures per mirar que no tiri endavant”.

La futura MAT Valmuel-Begues entraria al Baix Penedès per La Bisbal i des d'allà continuaria creuant els termes municipals de Sant Jaume dels Domenys i ja a l'Alt Penedès pels de Castellet i La Gornal, Santa Margarida i Els Monjos, Moja (Olèrdola), Avinyonet del Penedès i Olesa de Bonesvalls. Malgrat que en principi no hi havia notícies en aquest sentit, una part del traçat passaria també per l'interior del terme municipal de Vilafranca del Penedès.

Per la seva banda, Pau Batlle, també membre de la junta del CEPvi, ha posat de manifest la necessitat que “la nostra entitat vetlli per evitar les creixents agressions que viu el paisatge del Penedès. Des de sempre patim un impacte directe de rebre infraestructures de les quals no en traiem cap benefici i el macroprojecte de la MAT n'és un exemple més”. Batlle ha afegit que “el tema de la MAT amaga especulació i una sèrie de trucs pocs ètics encaminats, per exemple, a saltar-se el corresponent estudi d'impacte ambiental del projecte. Tampoc hi ha hagut cap consulta a la ciutadania i a les entitats per saber la seva opinió”.

Des del CEPvi s'està treballant per a completar el catàleg del paisatge de l'Alt Penedès que s'ha de convertir en una eina pràctica per definir els usos que ha de tenir el territori i per evitar, en la mesura del possible, que projectes de gran impacte com el de la MAT Valmuel-Begues es concreti sense tenir en compte cap element del territori pel qual ha de passar.

Des de l'entitat es recorda que el transport d'energia elèctrica pel territori a través de línies d'alta tensió parteix d'un concepte obsolet i que el que cal desenvolupar són projectes i actuacions de generació d'energia en zones properes. Sobre aquest aspecte, Pau Batlle ha assenyalat que “el transport d'energia elèctrica des de grans distàncies és car i perillós i, a més, es perd una part de l’energia produida”.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!