Alerta sanitària

Agbar inclou la detecció de la nova variant òmicron en la seva solució de monitoratge de la COVID-19 en aigües residuals

El sistema de vigilància COVID-19 City Sentinel d’Agbar permet analitzar les aigües residuals per fer un seguiment de l'evolució del virus i anticipar l'aparició de possibles nous brots

Agbar inclou la detecció de la nova variant òmicron en la seva solució de monitoratge de la COVID-19 en aigües residuals. Agbar

Agbar inclou la detecció de la nova variant òmicron en la seva solució de monitoratge de la COVID-19 en aigües residuals. Agbar

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Agbar, companyia gestora del cicle de l’aigua i serveis mediambientals, ha desenvolupat un nou sistema de caracterització de variants de SARS-CoV-2 a les aigües residuals que permet la identificació de la nova variant òmicron. Aquesta eina nova combina tècniques de diagnòstic molecular avançat basades en genòmica ambiental que permeten monitorar l'evolució del virus i les seves variants, així com la identificació de possibles noves mutacions que es transformin en noves variants.

La incorporació d'aquesta nova funcionalitat permet ampliar les solucions de monitoratge i predicció ja implementades pel grup, basades en qPCR, per a la identificació del virus i les seves variants −que inclouen l'anàlisi de les diverses soques segons han anat apareixent, des de la variant britànica a principis del 2021- i, a més, compleix amb les recomanacions de la UE 2021/472, que suggereixen l'aplicació de mètodes de seqüenciació d'alt rendiment en aigües residuals de forma quinzenal com a sistema de vigilància i seguiment de les noves variants.

La nova variant, coneguda com a òmicron, científicament B.1.1.529, va ser identificada per primera vegada a Sud-Àfrica, i ja s'han detectat casos a l'estat espanyol. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), aquesta soca podria comportar "més risc de reinfecció", segons les primeres evidències científiques preliminars, si bé els primers pacients presenten símptomes lleus.

COVID-19 City Sentinel és el sistema de vigilància d'Agbar que, a través de la xarxa de laboratoris del grup, Labaqua, ha desenvolupat un sistema d'anàlisi d'aigües residuals que permet fer un seguiment de l'evolució del virus en aigües residuals i anticipar l'aparició de possibles nous brots entre la població. Amb aquesta solució, els gestors públics tenen accés a totes les dades a través d'un mapa dinàmic del municipi amb una sectorització per zones d'influència, fet que facilita la detecció de l'origen del virus, per ajudar a adoptar mesures efectives davant de nous brots.

La solució COVID-19 City Sentinel és el resultat d’una estratègia de recerca d’Agbar per desenvolupar, en temps rècord, solucions innovadores per contribuir a la lluita contra la pandèmia. D'aquesta manera, Agbar posa a disposició dels gestors públics la seva experiència i coneixement en xarxes de sanejament que, combinada amb els resultats analítics, suposa una font d'informació valuosa perquè els responsables sanitaris puguin adoptar mesures efectives davant de nous brots.

Actualment, la solució COVID-19 City Sentinel està implantada a més de 100 municipis a Espanya, per estudiar el comportament de les aigües residuals de més de 13 milions d'habitants.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local