Alta tensió

Agents socioeconòmics denuncien el projecte de la MAT Valmuel-Begues al Parlament

Alerten que la línia de molta tensió trinxa el territori i que està sobredimensionada

Agents socioeconòmics de les Terres de l'Ebre i del Penedès, conjuntament amb GEPEC-Ecologistes de Catalunya, han mostrat el seu rebuig al projecte de la línia de molt d'Alta Tensió (MAT) Valmuel-Begues a la Comissió d'Acció Climàtica al Parlament, que s'ha celebrat telemàticament aquest dimecres. Han denunciat que la desena de projectes de línies d'evacuació entre Aragó i Catalunya estan sobredimensionades i que la seva instal·lació suposarà una greu afectació a la fauna i la biodiversitat del territori. "L'impacte d'aquesta invasió d'energia eòlica està destruint el futur de la nostra comarca", ha dit el president de la DO Terra Alta, Joan Arrufí. Per tot plegat, han reclamat un model de transició energètica més sostenible i democràtica.

En la compareixença, la presidenta de l'Associació de Turisme Rural de la Terra Alta, Pilar Miró, ha denunciat que si s'aprova el projecte de la MAT Valmuel-Begues, la línia travessaria cinc poblacions de la comarca i recorreria 38 quilòmetres. "No ens conformarem a creure que els projectes d'aquest tipus són l'única opció; la transició energètica hauria de ser sostenible i hauria de protegir el territori; tot i que arriba tard, no es pot implementar de qualsevol manera", ha dit. També ha demanat als representants polítics que donin suport als "petits" projectes empresarials i polítiques per frenar el despoblament de la Terra Alta.

Des de l'Associació pro Vegueria Penedès han apuntat que Catalunya ha de ser "autosuficient" en qüestions energètiques i que s'han d'evitar els "grans" centres de producció. El seu president, Jordi Cuyás, ha afirmat que les zones agrícoles no han de ser un "subaltern" de les ciutats. "No s'ha de fer cap més línia d'alta tensió sinó aprofitar les que ja existeixen; no s'ha de penjar res més, sinó soterrar", ha afegit. En la comissió, també hi han participat representants d'Unió de Pagesos i del Centre d'Estudis del Paisatge Vitivinícola, els quals han denunciat l'impacte ambiental i patrimonial que tindrien les línies de molt Alta Tensió.

Per la seva banda, el diputat de Junts, Salvador Vergés, ha considerat que el projecte de la MAT Valmuel-Begues és "una operació invasiva i inacceptable". De fet, Vergés ha afirmat que aquestes línies estan sobredimensionades i ha apuntat que es tracta de línies de transports i no pas d'evacuació- tal com estableix el projecte de Forestalia. Per això, assenyala que el projecte hauria de recórrer una tramitació més complexa.

El cupaire Dani Cornellà ha sostingut que aquests projectes són contradictoris al model de transició energètica i ha lamentat que només serveixen per contribuir a despoblar les zones rurals. "Ens hem de focalitzar en les energies renovables de proximitat, evitar macroprojectes eòlics, fotovoltaics o MATS, que només serveixen per trinxar el territori, hem de salvaguardar el patrimoni d'arreu del país, evitant les infraestructures que ens venen de fora i que no donen resposta al model que volem fer a Catalunya", ha subratllat.

També s'han oposat a les línies d’alta tensió des d'En Comú Podem. El diputat Lucas Ferro ha considerat que si el projecte de la MAT té llum verda serà un "fracàs". "No el volem, de tots els projectes damunt de la taula és el que genera més impacte sobre el país i té menys retorn; i converteix Catalunya en un desert energètic", ha assegurat. En el mateix sentit s'ha posicionat la republicana Maria Jesús Viñas, que ha demanat preservar el territori de projectes que el "trinxen".

En canvi, el socialista Joaquim Paladella ha lamentat que la Generalitat no hagi "fet res" en la darrera dècada per impulsar les energies renovables. Paladella ha assenyalat que un dels grans problemes actuals és el fet que la pagesia no té relleu i aquest això provoca que els agricultors venguin les seves terres a les empreses promotores de projectes, com la MAT. "Per frenar les implantacions abusives al territori cal que els pagesos es guanyin la vida", ha tancat.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!