Estudis del Paisatge Vitivinícola

Propietaris i administració convenen que els elements patrimonials de l’aigua són imprescindibles per completar la identitat del Penedès

Les experiències del Camí del riu, la llacuna de Raventós i Blanc o el rec del Foix demostren la necessària solidaritat territorial en la gestió de l’aigua

Propietaris i administració convenen que els elements patrimonials de l’aigua són imprescindibles per completar la identitat del Penedès. EIX

Propietaris i administració convenen que els elements patrimonials de l’aigua són imprescindibles per completar la identitat del Penedès. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Propietaris i administració van convenir que els elements patrimonials de l’aigua són claus per definir completament la identitat del Penedès, sovint, relacionat de forma parcial i exclusiva amb la vinya i el vi. Els molins, molts dels quals provenen de l’època medieval, i altres elements vinculats al pas de l’aigua com els ponts o els aqüeductes configuren el context històric i paisatgístic del Penedès, tal com va explicar l’arquitecta Rosa Escala en la presentació de la tertúlia sobre El patrimoni de l’aigua i el turisme del vi, organitzada dimarts pel CEPvi (Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola) amb el suport de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

L’acte va permetre conèixer l’experiència del Camí del Riu, que mancomuna els interessos de sis municipis de l’Alt Penedès sota una  mateixa marca, afavorint projectes com el Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit, l’allotjament rural El Molí Blanc, o projectes enoturístics com el del Molí Parellada; la llacuna del celler Raventós i Blanc, construïda fa 130 anys per regar un camp de xops que no es va arribar a plantar mai i que, segons Manuel Raventós, president del celler, ha esdevingut clau per garantir la biodiversitat i el microclima de la finca; i l’estat actual del rec del Foix, al Garraf, construït per garantir la producció d’horta en una zona de secà, i que actualment està abandonat i en molts punts inservible.

Tots els participants van coincidir a remarcar la importància de la solidaritat territorial tant per a la gestió dels usos de l’aigua com per a la promoció de l’aigua com a recurs turístic. De fet, la regidora de Turisme de Torrelavit, Teresa Mateu, va posar sobre la taula la necessitat de crear paquets turístics que vinculin el Camí del Riu a l’actual oferta enoturísta, de forma similar als acords que des del municipi s’han fet amb el Vinseum, el Centre d’Interpretació del Cava o el celler Jean Leon.

Precisament, un dels handicaps del Penedès des del punt de vista turístic és la necessitat de sumar la pernoctació a l’oferta de visites, tal com va apuntar en el torn del públic Xavier Mingorance, professor de l’Escola d’Enoturisme. Des del públic, també van participar en la tertúlia els alcaldes de Sant Pere de Riudebitlles, Joan Llort; i de Mediona, Juli Silvestre; el president de Penedès Turisme, Ramon Riera; i la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Meritxell Montserrat, que va donar la benvinguda a l’acte. Precisament, l’Ajuntament de Vilafranca és una de les administracions que ha garantit el suport a les iniciatives del CEPvi des del moment de la seva creació.

La tertúlia sobre El patrimoni de l’aigua i el turisme del vi va tancar dimarts el cicle de debats del CEPvi a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya per a aquest curs. Les conclusions d’aquesta tertúlia i la que es va celebrar el passat mes de novembre es presentaran a la primavera en el marc del Congrés d’Art i Paisatge que tindrà lloc els dies 31 de març i 1 d’abril al Vinseum-Museu de les Cultures del Vi de Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local