Remodelació

Protesta del veïnat de la plaça del Mercat de Vilanova contra les noves zones de càrrega i descàrrega

Han recollit 1.000 signatures i penjat pancartes contra la implantació d’aquest sistema d’aparcament regulat i la remodelació de la plaça

El projecte trasllada la càrrega i descàrrega després que un estudi tècnic va determinar que la plaça no pot suportar vehicles de mig i gran tonatge

Protesta del veïnat de la plaça del Mercat de Vilanova contra les noves zones de càrrega i descàrrega. Jordi Lleó

Protesta del veïnat de la plaça del Mercat de Vilanova contra les noves zones de càrrega i descàrrega. Jordi Lleó

El veïnat de la plaça Soler Carbonell ha començat una acció de protesta perquè rebutja frontalment la implantació d'una zona de càrrega i descàrrega de vehicles a la banda més propera a la rambla Samà. De moment ja han recollit 1.000 signatures, han penjat pancartes de protesta i estan fent una campanya informativa a tots els blocs confrontants i comerços. No descarten tampoc portar els temes els tribunals al considerar que aquesta actuació podria incomplir la normativa urbanística que qualifica aquest espai com a lliure.

Luis Carlos González Manero, president d'una de les escales de la plaça, que fa 43 anys que hi resideix, assegura que els veïns s'han assabentat per "casualitat" que l'Ajuntament tenia la intenció de fer un aparcament de càrrega i descàrrega de camions i furgonetes a la plaça amb l'excusa que ho fan en benefici de la gent. "Creiem que en realitat faran fora la gent de la plaça. Aquesta és una plaça molt concorreguda i popular. Hi ha atraccions pels nens, espais de xerrada i de descans per a gent de totes les edats", diu González, que lamenta que l'Associació de Veïns no els hagi informat d'aquesta actuació, ja que en diferents Meses de Mobilitat s'ha tractat aquest projecte que ara ja està aprovat i licitat.

Els veïns de catorze comunitats de veïns, de quatre blocs, lamenten les respostes ambigües que de moment estan rebent de l'Ajuntament, perquè "senzillament no volem que es faci aquesta actuació. No pot ser que l'argument sigui un projecte per les persones i que aquestes quedin fastiguejades”, afegeix el portaveu veïnal.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través del regidor de Mobilitat i Projectes i Obres d'espai urbà, Toni Palacios i tècnics municipals va mantenir una reunió amb el veïnat fa dues setmanes on van explicar que l'actuació de la plaça Soler Carbonell forma part del Pla de pacificació del centre, 'El Centre, les persones' que té com a objectius millorar la seguretat de les persones a peu, millorar els espais de socialització del centre de la ciutat i reduir les emissions de gasos de vehicles al centre. Aquest projecte contempla la creació de grans zones de càrrega i descàrrega properes als llocs amb més activitat comercial entre les quals es troba la plaça de Soler i Carbonell, conjuntament amb la plaça de les Neus i el carrer Tetuan.

En aquesta reunió l'Ajuntament també es va recordar als veïns que des del desembre del 2020, es va prohibir la circulació i l'aparcament de vehicles a tota la plaça de Soler i Carbonell. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va adoptar aquesta decisió després de rebre un estudi tècnic de reordenació de la plaça, que va determinar que l'estructura inferior de la plaça no està dissenyada per suportar vehicles de mig i gran tonatge.

Per tant, s'havia de reordenar aquesta zona de càrrega i descàrrega, però les previstes a la rambla Samà després de la implantació del carril bici són insuficients pels paradistes. En conseqüència, l'Ajuntament es va inclinar per habilitar la zona més propera a la rambla Samà amb aquests espais de càrrega i descàrrega, on l'estructura de la plaça és més consistent.

L’actuació prevista és treure'n dos dels tres parterres actuals, pavimentar, mantenint les distàncies entre façanes, i allà habilitar una zona de càrrega i descàrrega, en cap cas un aparcament permanent de vehicles. L'Ajuntament sosté que l'actuació regula l’espai i s’implanten horaris la càrrega i descàrrega, que ja s'estaven aplicant cada dia a la plaça. El consistori va valer que tot l'espai guanyarà en polivalència, que es retiren les barreres arquitectòniques que hi ha i que es reposaran les zones verdes que s'eliminin. Davant la crítica dels veïns que la plaça és una zona verda, l'Ajuntament afirma que aquest és un espai d'ús públic, com qualsevol altra plaça. L'Ajuntament va recollir els neguits del veïnat i es emplaçar a tornar-se a trobar quinze dies després de Carnaval on es valorarien les aportacions fetes pels veïns.

L'Ajuntament va aprovar inicialment el projecte en el ple del 26 de juliol del 2021, passada l'exposició pública, que no va tenir cap al·legació, el va aprovar definitivament el 7 de setembre del mateix any, i deu dies més tard es va publicar al Butlletí Oficial de la Província. El mes de setembre de l’any passat es va licitar el projecte que s'ha tractat i presentat en les darreres tres meses de mobilitat.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!