Pacificació del trànsit

Vilanova i la Geltrú rebrà més de tres milions d'euros dels fons Next Generation pel projecte de 'mobilitat activa'

La capital del Garraf ha estat la segona ciutat de l’estat millor puntuada en mobilitat sostenible

Vilanova i la Geltrú rebrà més de tres milions d'euros dels fons Next Generation pel projecte de 'mobilitat activa'. Susana Nogueira

Vilanova i la Geltrú rebrà més de tres milions d'euros dels fons Next Generation pel projecte de 'mobilitat activa'. Susana Nogueira

El programa d’Ajuts a Municipis per a la Implantació de zones de baixes emissions i transformació digital i sostenible, finançat per la Unió Europea, ha atorgat a Vilanova i la Geltrú més de tres milions d’euros per portar a terme el projecte que promou la mobilitat activa i sostenible i amplia la xarxa pedalable. Ha estat la segona ciutat de l’estat espanyol millor puntuada en mobilitat sostenible, superant les presentades per ciutats pioneres en l’aplicació de nous models de mobilitat sostenible com Vitòria, Pontevedra o Sevilla.

L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha explicat que “l’objectiu del programa és accelerar la millora de la qualitat de l’aire i contribuir a la descarbonització de la mobilitat, articulant un sistema de transport públic urbà, sense emissions i així promoure una mobilitat més activa de manera que es limiti l’ús del vehicle privat. Se subvencionaran 659 actuacions encaminades a millorar la qualitat de l’aire de les 179 ciutats de l’estat espanyol que han presentat els seus projectes. Vilanova rebrà la quantitat màxima que correspon al 100% que es va sol·licitar”.

Arnau, ha dit que “el fet que la nostra ciutat hagi obtingut la segona millor posició de tot l’estat espanyol, evidencia que el projecte està plenament alineat amb les directives legals i demandes que reclama la Unió Europea i pel que fa a la millora de la qualitat de l’aire”.

El regidor de Mobilitat i Projectes i Obres d’Espai Urbà, Antoni Palacios, ha afirmat que “un dels principals problemes que té l’estat espanyol en la lluita contra el canvi climàtic són les emissions. Espanya està un 6% per sobre de la resta d’Europa. S’ha de reduir i només ho podrem aconseguir amb intervencions destinades a reduir les emissions d’efecte hivernacle”.

El projecte per a la promoció de la mobilitat activa proposa augmentar 14 quilòmetres la xarxa pedalable a la ciutat, amb la construcció de nous carrils bici, ampliant i connectant els existents i instal·lant aparcaments segurs i accessibles per a 120 bicicletes. L’actuació està basada en la creació d’una nova infraestructura ciclista  que a la vegada es divideix en diferents subactuacions / contractes que fomentaran l’ús de la bicicleta com a vehicle sostenible.

El regidor Antoni Palacios ha destacat que “la inversió del projecte de mobilitat vol solucionar la falta d’itineraris ciclistes entre mar i muntanya, la creació d’una xarxa de carrils bici segregats i protegits que connectin tots els barris amb el centre de la ciutat, el front marítim, els polígons industrials, l’estació del tren i autobusos i els municipis veïns de Cubelles i les Roquetes que diàriament estan molt transitats”. També ha afegit que quan el projecte d’execució estigui elaborat es presentarà a la ciutadania. La redacció comptarà amb la col·laboració d’un equip extern que ve inclòs dins la subvenció. “Tenim com a data per licitar els projectes el 30 d’abril. L’execució del projecte es farà durant el 2023, però és molt probable que abans d’acabar l’any 2022 es comencin les obres”.

Les principals accions previstes són:

- Com a principal, arranjament del carril bici i reforma de la vorera, de l’actual tram entre l’avinguda de Jaume Balmes fins a la rambla de l’Exposició i millora semafòrica per optimitzar la via.
- Construcció d’un carril bici a l’avinguda de Francesc Macià, entre la rambla Arnau de Vilanova i el carrer de Josep Coroleu.
- Construcció de dues passarel·les. La primera a la confluència entre el carrer del Montseny i el torrent de Sant Joan, per tal d’ampliar el pas per a vianants i la segona al torrent de la Piera, que connectarà amb l’aparcament dissuasiu amb el centre a través d’un itinerari més segur per a vianants i ciclistes.
- Construcció del carril bici Francesc Macià-Aragai que connectarà amb el camí vell de Cubelles i els barris residencials de la zona oest amb el centre urbà i equipaments.
- Reforma de la rotonda d’Eduard Toldrà per millorar la connexió amb el barri de la Masia Nova.
- Construcció carril bici entre l’avinguda de Cubelles i la ronda Ibèrica.
- Construcció carril bici passeig Marítim i connexió del passeig Marítim amb el sector de la Bòvila.
- Connexió dels carrils bici a la rotonda de Joan Oliver.
- Connexió carril bici amb el municipi de Sant Pere de Ribes (Les Roquetes) pel carrer de la Vilanoveta, superant la barrera de la ronda d’Europa.
- Connexió carril bici amb el municipi de Sant Pere de Ribes (Les Roquetes) per rambla del Penedès.
 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!