Vegueria del Penedès

TRANSPORT PÚBLIC

Si no ens hi posem, perdrem el tren


Jordi Cuyàs i Soler Vilafranca del Penedès

29-03-2023 17:46

Ens atrevim des de la Vegueria Penedès a pensar en gran? Els propers responsables Municipals i Comarcals estan disposats a pensar el país que volem deixar a la “propera generació”?

Imatge d'arxiu

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Cada poc temps sona alguna alarma indicant que el país no està fent res per la gran aposta de la mobilitat sostenible, que és el tren, i ni tant sols té clar el què caldria fer. Darrerament ho ha fet el President del Port de Barcelona quan diu: “la xarxa actual no està preparada ni dimensionada per complir els objectius de la UE a mig termini, que preveuen que el 30% del trànsit de mercaderies es facin en transport ferroviari”. Mentrestant “cada terra fa sa guerra”, com es deia abans; així a Tarragona hi ha un moviment per fer passar les “mercaderies per l’ interior”, cosa que vol dir treure-les de la costa i fer-les passar per la línia Reus/Roda, que passa per Valls on ja hi ha una campanya en contra, i empalmar a Sant Vicenç de Calders amb la via del Vendrell i Vilafranca, amb tots els problemes que crearà en la mobilitat d’aquestes comarques.

Davant d’ això des de Pro Vegueria Penedès, junt amb l’associació d’empreses que vol impulsar el Corredor Mediterrani, FERRMED, i amb el pronunciament favorable d’entitats i administracions públiques de l’Anoia i la Segarra, ha anat insistint en que s’estudiï seriosament la proposta que la Generalitat va aprovar fa més de 10 anys, de l’Eix Transversal Ferroviari, especialment el tram Lleida-Cervera-Igualada-Martorell, d’ús mixt Mercaderies/Passatgers, donant joc al conjunt del país i no voler que tot passi a pocs quilòmetres de la costa.

Si es prengués la decisió de fer aquesta nova línia que absorbiria bona part dels trens de Mercaderies, es podria tirar endavant ja ara i sense por de generar un col·lapse, una interessant proposta que ha fet l’entitat Fem Vallés de posar en marxa, amb les actuals infraestructures i sense haver de construir noves vies, una línia Regional  que aniria des del sud, l’Aldea (Tortosa), fins al nord, Figueres, passant per Reus, Perafort, El Vendrell, Vilafranca, Martorell, St. Cugat i l’Aeroport de Girona, amb connexions amb la costa i Barcelona. Com diu Fem Vallés, això organitzaria una nova economia de país i una nova relació entre Barcelona i les ciutats capital. Ens atrevim des de la Vegueria Penedès a pensar en gran? Els propers responsables Municipals i Comarcals estan disposats a pensar el país que volem deixar a la “propera generació”?

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.