MEMÒRIA HISTÒRICA
16-05-2024 21:09
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Una placa commemorativa s'ha instal·lat a la façana del número 9 del carrer de l'Ateneu, recordant la presència de l'Ateneu Obrer Vilafranquí en aquell indret. L'entitat, fundada l'any 1885, va ser un centre cultural i educatiu de gran rellevància per a la classe treballadora de la vila i la comarca durant finals del segle XIX i principis del XX.
L'Ateneu Obrer va néixer amb l'objectiu de promoure la formació, l'oci i la cohesió social dels seus associats. La seva secció coral va destacar especialment, i l'entitat va esdevenir un referent en l'alfabetització i instrucció de la classe treballadora. A més, s'hi van organitzar conferències, vetllades culturals i activitats musicals que van enriquir la vida cultural de Vilafranca.
Malauradament, la dictadura franquista va posar fi a l'activitat de l'Ateneu l'any 1939. L'edifici va ser confiscat i va passar a mans del règim, allotjant diverses associacions franquistes fins que va ser adquirit per l'Ajuntament l'any 1961. Cinc anys més tard, l'edifici va ser enderrocat per construir-hi l'actual bloc d'habitatges que ocupa el solar.
La placa instal·lada aquesta setmana és un homenatge a la memòria de l'Ateneu Obrer i a la seva tasca durant dècades. La iniciativa va sorgir arran de la publicació del llibre "L'Ateneu Obrer Vilafranquí. Auge i espoli (1885-1972)", obra del jove estudiant vilafranquí Gerard Ferret Colomer. El llibre, fruit de tres anys de recerca, recull la història de l'entitat i posa en valor el seu paper en el teixit social i cultural de la vila.
La placa, ubicada al carrer que porta el nom de l'Ateneu, servirà per a recordar a les futures generacions la importància d'aquesta entitat en la història de Vilafranca del Penedès.
PUBLICITAT
PUBLICITAT