Vegueria del Penedès

Una carretera massa perillosa


Bernat Deltell

11-04-2006 19:44

Els 8 km de la C15 que separen Canyelles i Olèrdola s’han convertit en el punt negre de la xarxa viària de l’Alt Penedès i Garraf

Imatge d'arxiu d'un dels nombrosos accidents ocorreguts a la C-15. fdg / c. castro

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Laia A. B, de 29 anys d’edat, va morir a les sis del matí del passat dijous 30 de març a causa d’un accident de trànsit a la carretera C15, que uneix Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès. Ha estat la darrera víctima d’una autovia que en els últims anys ha costat la vida a més d’una desena de persones, la majoria joves menors de 30 anys. Les xifres de mortalitat de l’any passat no ofereixen cap marge al dubte; només en el tram comprès entre els municipis de Canyelles i Olèrdola, de 8 km, van morir quatre joves, el més gran dels quals només tenia 24 anys.
Aquestes xifres, però, no són un fet excepcional, perquè en els darrers anys el número d’accidents i morts s’ha mantingut inalterable. L’any 2003, per exemple, cinc persones van perdre la vida a la C15, i en els darrers dotze mesos, a part dels quatre joves morts, hi ha hagut quinze accidents amb ferits de diversa consideració. La carretera C15, doncs, i concretament el seu pas per Canyelles i Olèrdola, s’ha convertit en el punt negre de la xarxa viària del Garraf i Alt Penedès.

Nova autovia

El conseller de Política territorial del govern català, Joaquim Nadal, va anunciar fa unes dies a la capital del Garraf que el juny de 2007 podrien començar les obres del nou traçat de la C15. Aquestes obres anirien acompanyades d’una demanda històrica, la construcció d’una línia fèrria orbital que uniria les ciutats de Vilanova, Vilafranca, Terrassa, Sabadell, Granollers i Mataró. L’objectiu és reduir el nombre d’accidents i oferir una alternativa als 17 km de la C15 utilitzada per milers de persones que es desplacen per motius laborals durant el dia, o bé joves que les nits del cap de setmana van a Sitges o a Vilafranca, els dos centres d’oci nocturn més importants de la zona.

Amb tot, el punt més perillós de la C15 és a Canyelles, un municipi on hi viuen unes 3.500 persones, xifra que a l’estiu es dispara fins als 8.000. Molts d’aquests nous veïns viuen dispersos en onze urbanitzacions sense transport públic, amb la qual cosa el vehicle particular es converteix en imprescindible. L’alcalde, Xavier Robert, ha sol•licitat més presència policial davant la perillositat que suposa el pas de la carretera pel mig del poble i el constant anar i venir de vehicles cap a les urbanitzacions. Per aquest motiu, i en cas de tirar endavant el desdoblament de la C15, el projecte preveu passar pels afores de Canyelles i per sota de la muntanya del Montgrós. D’aquesta manera s’evitaria el patiment de molts pares quan els seus fills surten amb moto els caps de setmana davant la manca d’oferta d’oci al municipi. I és que sovint aquests viatges acaben en tragèdia, i no pas per imprudència del jove conductor, sinó per la perillositat de la C15. En aquest sentit, la mort d’un jove de 18 anys el 2003 va provocar la indignació dels veïns. Els fets van succeir a les vuit del matí, quan el jove, molt conegut a Canyelles, anava a classe a Vilanova amb moto i va col•lisionar amb un vehicle provocant-li la mort. Però tot i que la presència dels Mossos d’Esquadra és constant, i que només l’any passat van sancionar més d’una vuitantena de conductors per excés de velocitat, els accidents continuen. La mort de Laia A. B dijous passat és, de moment, qui tanca aquesta terrible llista d’accidents mortals de la C15.

(reportatge publicat al diari AVUI el dia 10 d'abril de 2006)

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.