COMARCA
11-03-2007 20:00
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Dimarts vinent es presenta a Vilanova i la Geltrú l'Índex 2006 de Competitivitat Territorial. Aquesta és la tercera edició de l'estudi anual realitzat per la consultora Actíva Prospect per encàrrec de l'ADEG, l'Associació d'Empresaris de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf.
D'acord amb l'estudi que es donarà a conèixer aquest proper dimarts, Catalunya enregistra avenços positius en l'àmbit de les infraestructures i serveis de transports i comunicacions i, en conseqüència, en l'accés als mercats per part de les comarques més allunyades d'aquests. El balanç també és força positiu pel que fa a la millora de la cohesió demogràfica i territorial.
Contràriament, els retrocessos més significatius són:
La desacceleració de la demanda de serveis produït pel menor increment de la població, que ja es tradueix en un menor dinamisme de l'ocupació i de la iniciativa empresarial.
S'observa un cert retrocés en el nombre de persones amb titulació superior. Caldrà estar atent a l'evolució d'aquest indicador en els propers anys.
L'índex de diversificació de l'economia també enregistra un petit retrocés respecte al període anterior. És a dir, els recursos humans es concentren en un nombre menor de sectors.
En aquest mateix àmbit, pel que fa a l'evolució dels sectors de més alt valor afegit, el comportament és d'una banda positiu pel que fa als serveis, mentre que l'ocupació en la indústria de mitjana-alta tecnologia perd pes relatiu en l'economia catalana.
Les comarques més competitives en un entorn global són les properes a les capitals de província, on hi ha una concentració major de població, capital, serveis i infraestructures. Hi ha un altre grup de comarques on les seves estratègies de desenvolupament tenen més sentit en un entorn més local d'especialització i de diferenciació econòmica.
La novetat principal de l'edició d'enguany del rànquing de competitivitat comarcal és la substitució en el lideratge del Vallès Occidental per la comarca del Barcelonès, que per primer cop assoleix la primera posició. En la capçalera del rànquing també cal assenyalar l'avenç fins a la tercera posició de la comarca del Gironès i la progressiva consolidació de la comarca del Baix Camp, com una de les comarques més competitives de Catalunya.
Hi ha també força moviments en la part mitjana-baixa i baixa del rànquing. Aquest fet s'explica per la major igualtat en les condicions de competitivitat en les comarques que formen aquest darrer grup. Un grup és el format pel Pla de l'Urgell, la Segarra, el Solsonès i el Ripollès i un altre el format per les comarques del Pallars Jussà, la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Pallars Sobirà.
L'Alt Penedès millora els seus factors de competitivitat i es situa en el grup de les 10 comarques més competitives de Catalunya. Contràriament, el Garraf perd dues posicions en el rànquing (passa de la posició 17 a la 19) a favor de les comarques del Pla de l'Estany i de l'Urgell, que avancen posicions. El Baix Penedès, en el lloc 22, manté la mateixa posició comarcal en el rànquing de les quaranta-una.
L'edició d'enguany de l'Índex mostra com hi ha hagut un empitjorament en un dels factors on les tres comarques enregistren pitjors resultats: és en relació amb la cohesió demogràfica i territorial. Aquest factor recull un ventall molt ampli d'aspectes, com els llocs de treball que ofereix la comarca als seus residents, el grau de desenvolupament dels serveis a les persones, els nivells de renda, l'oferta de serveis sanitaris i altres mediambientals, com la quantitat relativa de residus que es generen de l'activitat residencial i productiva.
Aquesta nova edició de l'Índex de Competitivitat Territorial es presentarà dimarts vinent, 13 de març, a les 19h30, a la sala d'actes de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria (UPC) de Vilanova i la Geltrú.
La sessió serà presentada pel president de l'ADEG, Xavier Cardona Torrandell, qui precedirà la presentació de l'estudi per part de David Moreno, coordinador de l'Índex i consultor d'Actíva Prospect. El tancament de l'acte correspondrà a Salvador Guillermo, secretari general de Fepime.
PUBLICITAT
PUBLICITAT