GARRAF
13-03-2007 21:28
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Lobjectiu daquest estudi, que rep el nom dÍndex de competitivitat territorial, és mostrar una radiografia de les 41 comarques catalanes prenent com a base lanàlisi de vuit factors, com són la cohesió demogràfica i territorial, la qualificació de la mà dobra, transports i comunicacions, accés a la informació i als mercats de clients i proveïdors, innovació i desenvolupament tecnològic, ajuts i infraestructures, ambient i dinàmica de negocis i provisió de sòl. Tal i com explica el president de lAdeg, Xavier Cardona, les dades expliquen la situació de leconomia, però no donen receptes; això sí, especifica, ajuda a prendre decisions.
La novetat principal de lÍndex 2006 és la substitució al capdavant de la comarca del Vallès Occidental per la del Barcelonès, així com lavenç del Gironès, que passa de la sisena a la tercera posició. En termes generals, les comarques que registren els avenços més positius són aquelles situades a prop de les capitals de província gràcies, en part, a una major concentració de població, serveis i infraestructures. És el cas, per exemple, del Baix Camp, que en els darrers quatre anys ha passat de la novena a la setena posició. També seria el cas del Pla dUrgell, que ha guanyat quatre posicions des de que es va fer el primer Índex, lany 2003
Lestudi també mostra la millora de la cohesió demogràfica i territorial i enregistra avenços significatius en làmbit de les infraestructures. Amb tot, un menor dinamisme de la iniciativa empresarial i un retrocés del nombre de titulats amb estudis superiors, entre daltres, són aspectes que apunten a una desacceleració de leconomia catalana en un context en què els creixements eren excepcionals, explica el coordinador de lestudi, David Moreno. Ell mateix reconeix que el creixement de leconomia serà més moderat.
Pocs canvis a la lliga comarcal
La substitució del Vallès Occidental pel Barcelonès és una de les dades més destacades daquest Índex 2006 de competitivitat territorial presentat per lAdeg. Precisament, els empresaris de lAlt i Baix Penedès i Garraf van impulsar aquest estudi per tenir una eina des de la qual poder detectar i avaluar les mancances i avenços dels seus respectius territoris. Ara, i després de quatre anys destudis, les dades no conviden a loptimisme, sobretot a la comarca del Garraf, que ha perdut dos llocs en un any i se situa en la 19ena posició. Si, a més, lanàlisi contempla la situació del Garraf des de que es va iniciar lÍndex ara fa quatre anys, aquesta comarca obté aquest 2006 el seu pitjor resultat. A tot això hi contribueix una deficient cohesió demogràfica i territorial; en aquest sentit, el Garraf ocupa lúltim lloc de les 41 comarques analitzades, una dada no gaire optimista que caldrà analitzar detingudament, assegura Xavier Cardona. En canvi, lAlt Penedès gunaya posicions i se situa ja entre les deu comarques més competitives del país. També el Baix i Alt Camp, el Pla de lEstany i la Segarra són comarques que consoliden la seva dinàmica positiva de millora en els factors de competitivitat. Finalment, i com ja succeeix any rere any, les comarques de lAlta Ribagorça, Terra Alta i Priorat continuen encapçalant la part baixa de la classificació. Els responsables de lestudi volen deixar clar, però, que aquesta situació no implica manca de competitivitat, sinó que cal aprofundir en les especificitats daquests territoris per afavorir el debat i lintercanvi dopinions sobre el desenvolupament econòmic i social de les comarques analitzades, conclou David Moreno.
(article publicat al diari AVUI)
PUBLICITAT
PUBLICITAT