29-09-2001 0:00
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Ahir vaig veure que al congelador, gentilesa de mon pare, hi havia una considerable quantitat de carn per a fer estofat (1). La vaig treure perquè es descongelés i avui he trucat a mon àvia perquè em digués quins passos havia de seguir per passar del plat de carn crua a la cassola d'estofat de vedella. M'ho ha explicat, com sempre amb una senzillesa encoratjadora, i jo penso narrar-vos-ho a mesura que vaig cuinant, com a la tele:
Primer de tot m'omplo un gotet de Martini (2) amb gel, imprescindible per a cuinar qualsevol plat amb cara i ulls; llavors salpebro una mica la carn, n'hi deu haver 400 grams, ja ve tallada (3), i la dauro una mica en una cassola mitjana amb mig vaset d'oli.
Han passat deu minuts i, per alguna raó que se m'escapa, em sembla que aquest estofat està quedant una autèntica bazofia (4). Que què he fet? Res de dolent, no crec que m'ho mereixi: he retirat la carn un cop daurada a foc mitjà-alt, l'he deixada en un plat a part i ara estic sofregint un pebrot tallat a tires, dues cebes ratllades i quatre grans d'all mal aixafats amb la massa de morter.
Ara, com que el pebrot ja començava a ser tou, seguint les instruccions de la iaia, hi torno a tirar la carn que havia deixat a part, juntament amb dos tomacons i dues fulletes de llorer (això últim la iaia no ho ha dit, però s'ho deu haver descuidat). Li faig un parell de tombs i hi tiro un gotet de vi blanc sec, encara que, ben pensat, la meva cunyada em va dir que hi posava vi negre, i aquí en tinc un cul d'ampolla d'un que no es pot empassar (5) (i a més a ella li queda molt bé, també)
Doncs sí, tu: negre i llestos.
Mentre la cassola va proferint aquest so tan pintoresc de la nostra cuina, el xup xup, dauro tres patates grossetes tallades a daus (6) en una paella o en una fregidora. Abans que siguin ben fregides, les trec i les tiro a la cassola, els faig un parell de tombs (això comença a fer bona pinta) i hi tiro una miqueta d'aigua calenta amb mitja pastilla d'avecrem (7) (que cobreixi justet justet les patates i la carn).
I llavors res, ja: foc lent, anar fent, fins que les patates siguin toves (això sí, però: que no es desfacin). Me'n vaig a mirar les notícies.
Al cap de deu minuts llargs torno a ser a la cuina. Això ja està. Apago i ho deixo reposar i refredar-se mitja horeta abans d'entaular-me. Estic sol, avui. El que em sobri ho congelaré. Digueu-me bon profit, no? (8)
NOTES:
1-Si l'heu d'anar a comprar podeu anar al mercat o a qualsevol carnisseria i demanar-la precisament així: "carn per estofat".
2-També són vàlids altres licors, com el Cinzano, la cervesa (o clara), el vi, el vermut, el cava
Per als abstemis o els ressacosos és recomanable l'aigua, el vichy o la Coca-cola; els sucs no molen per cuinar.
3-En principi us la vendran tallada, si no demaneu-ho.
4-Uf! Potser m'he passat. He volgut buscar aquesta paraula al diccionari i, després de comprovar que no hi era al de l'Institut d'Estudis Catalans he deduït que era un castellanisme (m'ho ensumava) i al de la Real Academia he trobat: "(Del ital. Bazzoffia) f. Mezcla de heces, sobras o desechos de comidas. ║ 2. fig. Cosa soez, sucia y despreciable." Sí, realment no fa tan mala pinta.
5-Coneixeu la gamma de productes "Prada a tope" de Cacabelos (El Bierzo). És d'allò més irregular: els pebrots del piquillo són collonuts; el vi és infumable.
6-Ho deia l'Arguiñano i ho diuen moltes iaies, mares i pares moderns: és aconsellable esqueixar (o cascar, que diuen en castellà) les patates més que no pas tallar-les, és a dir, cal fer-hi una petita incisió amb el ganivet i llavors arrencar-ne un tros, per dir-ho d'alguna manera. La forma de dau, és clar, només ha de ser aproximada.
7-Convindria que l'aigua estigués bullint i que ja s'hi hagués dissolt bé la mitja pastilla d'avecrem. Si no us agrada l'avecrem perquè sou uns puristes, també hi podeu posar mig all, us ho farà veure tot d'una altra manera i potser perdreu aquestes manies.
8-Un cop entaulat ho he vist: hi hagués pogut posar pèsols. Si n'hi voleu posar, els hi podeu posar congelats juntament amb les patates, o una mica abans, jo què sé.
PUBLICITAT
PUBLICITAT