Vegueria del Penedès

VNG

Ports de la Generalitat invertirà uns 857.000 euros al port de Vilanova


VD

22-11-2007 21:00

557.760 euros seran per a l'ampliació del moll comercial i 300.000 euros més per a la reordenació de la flota pesquera

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

De l’Avantprojecte de Pressupost 2008 de Ports de la Generalitat aprovat pel Consell de Govern destaca la dotació destinada al Pla d’Actuacions 2008, que suposarà una inversió de 28 MEUR, incrementant un 79,5% respecte a la inversió realitzada en actuacions al 2007.

Concretament al port de Vilanova i la Geltrú es farà l’ampliació del sector comercial i la remodelació del dic d’abric, per poder crear una futura zona d’activitats logístiques de suport portuari. Aquesta actuació està prevista en el Pla especial del port, aprovat definitivament aquest l’estiu 2007, per a la qual es preveu una inversió total de 12,3 milions d'euros (encara que al 2008 s'han pressupostat 557.760 euros). Actualment, aquest projecte està en redacció. Però amés d'això, Ports de la Generalitat ha previst la inversió de 300.000 euros en la reordenació de la flota pesquera local.

Ports de la Generalitat

Ports de la Generalitat és una empresa pública, creada l’any 1998, que dirigeix, planifica i gestiona els ports pesquers, esportius i comercials no concessionats. L’empresa s’organitza amb una Gerència i dos òrgans rectors formats per un Comitè Executiu i un Consell de Govern consultiu. Així mateix, els ports gestionats per Ports de la Generalitat s’organitzen en tres zones portuàries: la Zona Portuària Nord (Girona), la Zona Portuària Centre (Barcelona) i la Zona Portuària Sud (Tarragona).

Actualment, Ports de la Generalitat gestiona les següents instal·lacions: a la Zona Nord: els ports de Llançà, el port de la Selva, Roses, l’Escala, l’Estartit, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Blanes; a la Zona Centre els ports d’Arenys de Mar, Garraf, Vilanova i la Geltrú i el port industrial de Vallcarca, així com les dàrsenes pesqueres de Mataró, el Masnou i Torredembarra; a la Zona Sud: els ports de Cambrils, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita, les Cases d’Alcanar, i el port industrial d’Alcanar, així com també els embarcadors de Tortosa, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja i Amposta.


Pla de Ports de Catalunya

El Govern de Catalunya ha aprovat durant aquesta legislatura, el Pla de Ports 2006-2015. Aquest Pla fitxa les bases per aconseguir un reequilibri territorial, dinamitzant l’economia i preservant alhora la riquesa natural de la costa catalana. Així, el Pla de Ports prioritza l’ampliació dels ports existents, l’optimització de l’espai disponible i la integració del port i la ciutat, amb l’aprovació dels plans especials portuaris.

En el marc del Pla de Ports, Ports de la Generalitat ha d’executar noves infraestructures, així com el programa de manteniment i conservació de les ja existents. Paral·lelament ha de donar cobertura a les noves necessitats socials, mediambientals i de seguretat.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.