Vegueria del Penedès

COMARCA

Anar a Barcelona en hora punta costa 690 euros anuals als conductors


VD

22-11-2007 23:44

El RACC ha analitzat els nivells de saturació dels vehicles en els sis corredors de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La Fundació del RACC ha elaborat un estudi dels accessos a la ciutat de Barcelona des dels corredors del Delta del Llobregat, Baix Llobregat, Barcelonés, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Maresme. L'objectiu és oferir una descripció detallada de la congestió del trànsit que permeti avaluar les despeses econòmiques que comporta per a tots els usuaris de la xarxa, però també detectar els principals punts crítics.

L'estudi es centra en un radi de 30 quilòmetres des del centre de Barcelona i ha donat a conèixer dades de la congestió que es produeix en cada tram d'un quilòmetre per intervals de 15 minuts. Així, s'ha constatat que la velocitat mitja dels diferents corredors té un situació similar al llarg del dia. De fet, es produeix una disminució marcada de la velocitat entre les vuit i les nou del matí i entre les cinc i les vuit de la tarda.

Pel que fa al corredor del Baix Llobregat, que utilitzen molts usuaris del Garraf (entrada sud a Barcelona per la Diagonal), l'estudi demostra que és l'accés a Barcelona que registra uns descensos més importants de la velocitat. En només una hora i mitja (entre les 7 i les 8,30) la velocitat mitja passa dels 90 quilòmetres per hora als 25 qm/h. I és que la ronda del Litoral és la via que presenta una duració més llarga de la congestió.

Igualment, l'estudi situa en la barrera del 700.000 el nombre de vehicles, privats i públics, que circulen cada dia per la xarxa metropolitana. Això es tradueix en uns 1,2 milions d'usuaris. D'ells, el 40% pateixen alguna d'aquestes congestions. Segons l'estudi, es tracta de més de mig milió d'usuaris que es reparteixen entre els autobusos (29%) i els cotxes (71%).

La Fundació del RACC també ha calculat en el seu estudi la despesa econòmica que representa per a cada persona enfrontar-se diàriament a una congestió de trànsit. De fet, remarca que la congestió representa 105.000 hores al dia de temps perdut, el que equival a 26,2 milions d'hores perdudes a l'any.

Cada any, les retencions en els corredors d'accés a Barcelona representen un cost de 384 milions d'euros (el 0,3% del PIB de Catalunya). El 70% d'aquestes congestions es concentren en cinc vies (les dues rondes, la C-58, la AP-7 i la C-32 en el seu tram sud) i en una forquilla de sis hores (7-10 h i 17-20 h), principalment a la franja matinal (40%) i especialment entre les 8 i les 9 del matí.

Per a cada conductor patidor de les retencions, el temps perdut de mitja és de 12 minuts al dia, és a dir, unes 49 hores a l'any. Si el conductor entra a Barcelona a les hores punta, la despesa de temps augmenta fins als 18 minuts diàries i les 74 hores anuals. En aquest sentit, cada usuari que diàriament accedeix a Barcelona en hora punta, fa malbarateix unes 10 jornades laborals anuals. Així, la conclusió de l'estudi és que el cost mitjà anual per a un usuari a causa de les congestions és de 460 euros. En les hores punta, la despesa econòmica ascendeix fins als 690 euros.

L'estudi sencer del RACC es pot consultar aquí.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.