VNG
16-04-2009 21:27
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
L’activitat tindrà lloc al local del Servei de Català (rasa del Miquelet, 16), a partir de les cinc de la tarda. El president dels Bordegassos i alguns membres de la colla vilanovina explicaran tot el que cal saber de la història castellera: orígens, modalitats, curiositats, etc. En acabat, a l’exterior del local, acompanyats de gralles i timbals, tothom que vulgui podrà fer pinya o enfilar-se al primer pilar del Voluntariat per la llengua, que s’aixecarà a Vilanova i la Geltrú en motiu de la Diada del patró de Catalunya. Tot seguit, cap a dos quarts de set de la tarda, a la sala d’actes del local del Servei de Català, tindrà lloc l’acte de lliurament dels premis del I Concurs Literari de Relats Breus per parelles, que porta per lema “Vilanova, un pou d’històries”. Les activitats són gratuïtes i obertes a tot el públic.
El relat del Negrefum
Per tal d’incentivar la participació en el concurs el dia 1 d’abril, el restaurant Negrefum, situat a la plaça Mediterrània de l’Eixample de Mar, va obrir les portes a les parelles lingüístiques i al públic, en general, per conèixer en directe la història que envolta l’indret. Sergi Lòpez, en nom dels responsables del local, va donar la benvinguda a les persones que hi van assistir, i l’historiador Albert Tubau va ser l’encarregat de recordar la procedència i l’evolució del nom –Negre Fum- que va néixer popularment dins dels espais en què els homes i les dones del segle passat teixien les seves històries laborals i particulars. Tubau va destacar la importància que deixen les petjades de la història per revitalitzar i dignificar els pobles i va incentivar les parelles lingüístiques a cercar totes les “Vilanoves que la història ha perfilat i polit a cops de ribot”.
El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l’any 1989 com a òrgan territorial d’aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l’extensió territorial del coneixement i l’ús de la llengua catalana.
PUBLICITAT
PUBLICITAT