VNG
03-08-2010 21:07
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
«Modernització i catalanisme: la Diputació de Barcelona ara fa 100 anys» ha estat comissariada per l'historiador Joan Fuster i evoca un període cabdal en la història de la institució en què, sota el lideratge del president Prat de la Riba, es va impulsar un programa de regeneració i de recuperació nacional que es concretava en cinc punts: obres públiques i comunicacions, ensenyaments tècnics, cultura i llengua, beneficència assistencial i recuperació del Palau de la Generalitat com a seu de la institució.
Durant aquests anys es van crear les grans institucions nacionals del segle XX, com ara l'Institut d'Estudis Catalans, la Biblioteca de Catalunya, l'Escola Industrial, l'Escola Superior de Belles Arts, l'Escola Superior d'Alts Estudis Comercials, l'Escola del Treball o l'Institut del Teatre. Així mateix, es van començar les excavacions a Empúries i la recuperació del romànic pirinenc. Aquesta obra va culminar en la constitució de la Mancomunitat de Catalunya, que aglutinava les quatre diputacions provincials i que va significar la recuperació de la integritat territorial del Principat després del Decret de Nova Planta.
L'exposició conté elements originals de l'època, com ara dos escons dels partits judicials de Vilanova i la Geltrú i Badalona, el telèfon de Prat de la Riba, registres de les primeres visites a la Biblioteca de Catalunya, o un torn d'expòsits que permetia donar els nadons en adopció de forma anònima. Com a complement a la mostra, s'ha editat un catàleg que és a la venda a la Llibreria de la Diputació.
PUBLICITAT
PUBLICITAT