VNG
31-05-2011 16:54
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Durant la presentació, la regidora de Cultura de l'Ajuntament de la ciutat, Isabel Pla, ha destacat el paper que ha suposat pel Festival la incorporació de Jordi Bertran com a director, pensant en la nova reorientació que havia de tenir aquest certamen, del qual enguany se'n celebren 31 edicions: "Volíem tornar a l'essència original amb una proposta de músiques d'arrel per tal de connectar el món i les cultures a través de la música. El FIMPT no és limita a oferir concerts inconnexes, sinó que és fidel a la seva essència i fa pedagogia ensenyant a veure el món a traves de la música".
Amb un pressupost de 200.000 euros, el FIMPT 2011 oferirà un total de 45 concerts i activitats de 21 formacions musicals, de 10 països diferents, de les quals n'hi ha 17 que venen per primera vegada. Segons el director del FIMPT, Jordi Bertran, enguany s'ha realitzat un important esforç, per part de tots els implicats, per aconseguir un equilibri entre pressupost i qualitat. "A banda del treball de complicitat amb d'altres festivals, també s'ha realitzat un gran esforç per part companyies i artistes que han acceptat reduït el seu caixet per tal de poder ser a Vilanova. El FIMPT no és un festival més, i això ens ha permès equilibrar qualitat i pressupost", ha expressat.
Jordi Bertran ha qualificat el FIMPT 2011 com un Festival de quilòmetre zero: "Un festival fet pensant en la gent de Vilanova i la Geltrú, de la comarca i de les comarques veïnes, però també pel que jo anomeno la Catalunya nova, ja que aquest festival ajuda a compartir aquesta comunitat i permet equilibrar les propostes que ens venen de lluny amb les que tenim aquí".
La programació musical d'aquest any proposa diferents mirades al món, en un discurs que vol deixar petjada i fer retorn social més enllà del que és una projecció artística. En aquest sentit, hi haurà propostes de països com Algèria, de la mà de la cantant Neila Benbey, o del grup del Margib Fanfaraï.
La rumba catalana serà una element a destacar d'aquest Festival amb la presencia de dues formacions que no han estat mai al FIMPT, tot i la seva llarga trajectòria musical. Un d'ells és l'incombustible Peret, considerat per molts com el pare de la rumba catalana. L'altra proposta és la del grup Sabor de Gracia, que en aquesta ocasió farà un concert d'homenatge a Gato Perez, ara que es commemoren els 20 anys de la seva mort.
Altres ritmes que també recorden la rumba estaran protagonitzats per grups com Chico Trujillo. Una formació de gran prestigi mundial, amb la que es demostra que el FIMPT està al nivell dels grans festivals europeus. En aquest mateix nivell també se situen el 17 hippies. Una banda berlinesa amb una agenda farcida d'actuacions que, per primera vegada, s'ha aconseguit portar a la ciutat. De les 21 actuacions que enguany formen el cartell del FIMPT només en repeteixen quatre. D'aquestes destaca la formació catalana El Pont d'Arcalís i l'acordionista irlandesa Sharon Shannon.
Els espais on s'hi celebra el FIMPT compten enguany amb un nou escenari, el de l'Auditori Eduard Toldrà, on s'hi farà la secció Nocturns de Pau, amb les actuacions de la Neila Benbey, el grup de “cantareires” gallegues Ialma, i la cantant de Sèrbia, Bojana Nikolic que, a més d'actuar per primer cop al FIMPT, estrenarà a la ciutat del seu darrer treball. Cal dir que en total seran 6 les estrenes que es faran a Vilanova i la Geltrú en el marc del festival. D'aquestes 5 són a nivell nacional i una estatal. El Foment també serà un dels punt forts del festival, ja que l'espai acollirà concerts diaris, amb actuacions que aproparan des de la música flamenca fins a la música de gralles.
També les activitats familiars tindran un paper destacat, ja que donaran l'oportunitat als assistents d'introduir-se en un món un les propostes poc convencionals tenen el seu espai. Tallers de percussió fets amb bosses de brossa, tallers per aprendre a tocar el "cajón" i l'ukelele, així com sessions de ball de dansa irlandesa.
Altres accions iniciades l'any passat i que tenen continuïtat a la graella del FIMPT 2011 seran, el FIMPTele a la plaça dels Cotxes, El Fira Sac, a la plaça de les Cols, i els Vermut Tertúlia a la plaça de Font i Gumà. Un espai on aquest també s'hi farà un sopar, amenitzat per la formació musical Tazzuff. A banda, no hi faltaran les actuacions itinerants pels carrers del centre de la ciutat, ni tampoc l'escenari central de la plaça de la Vila, que acollirà els artistes amb audiències més àmplies.
PUBLICITAT
PUBLICITAT