OPINIÓ
01-04-2012 11:43
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Potser el que més ha sortit a la premsa aquests últims dies ha estat la decisió que van prendre els suïssos de rebutjar l’ampliació de dues setmanes el període de vacances. Però a banda de molts altres el que a mi personalment em va semblar més interessant va ser la proposta de limitar un 20% el parc de residències secundàries en cada municipi. Podem arribar a imaginar-nos que algun cop a Sitges els nostres governants ens haguéssim consultat si volíem o no construir més? Totalment utòpic.
Aquesta votació va ser promoguda per diversos grups ecologistes, que van justificar la proposta perquè les zones alpines s'estan convertint en un lloc idíl•lic en el qual passar les vacances, i les persones que compren habitatges en algunes d'aquestes localitats a aquest efecte només les ocupen per Nadal el que suposa, segons diuen, un alt cost en recursos.
La iniciativa, ja aprovada, imposa un límit màxim d'un 20 per cent del parc de residències secundàries en cada municipi i obliga al govern municipal a rendir comptes cada any al respecte d'aquesta normativa, i a publicar un pla que demostri quines cases estan habitades en permanència i quines no. Per tant, els municipis suïssos solament podran aplicar al seu territori, a partir d'ara, un 20 per cent de residències no habituals, segons es va aprovar el referèndum per majoria del 50,6 per cent. La iniciativa, llançada pel combatiu i històric ecologista Franz Weber, pretenia "salvar els paisatges i les muntanyes de les construccions invasores". Després d'una campanya "emocional", segons citava la premsa local, la iniciativa ha comptat amb el suport de la majoria dels votants, encara que amb el rebuig dels cantons que alberguen una majoria de cases de segona residència, moltes d’elles de propietat estrangera.
Està clar que això és un triomf sense fissures per l’ecologisme i les polítiques que van en contra de les massificacions i totes les barbaritats que s’han fet en els últims anys. Però aquest fet també ens demostra com amb una “bona” i “sana” democràcia el poble pot fer molt pel desenvolupament del propi municipi. Segur que els suïssos tenien en contra poderosos lobbys turístics i de la patronal però tot i així s’ha aprovat una decisió del poble, que per cert em sembla molt assenyada.
Pensem per un moment quin Pirineu tindríem si en el passat haguéssim aplicat una normativa similar, o quina Costa Brava o per descomptat de quin Sitges podríem gaudir ara. Les poques coses bones que ha fet la crisi ha estat aturar aquesta bogeria de construcció imparable que en els últims anys ha fet tanta destrossa, però ull! Les coses poden canviar i amb qualsevol excusa com combatre l’atur, o vitalitzar l’economia podríem trobar-nos un altre cop en fer actuacions que en el futur ens penedíssim.
Hem d’aprendre molt d’aquests països on la voluntat del poble és prioritari i on la democràcia pren realment el seu significat, es a dir, el poder en mans del poble.
Aurora Carbonell Abella
Presidenta secció local ERC Sitges
PUBLICITAT
PUBLICITAT