ARXIU MOLAS
11-03-2013 18:47
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El 25 d'octubre se signava un conveni entre el doctor Joaquim Molas i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú que regulava els acords de la donació del seu llegat (la seva biblioteca i arxiu personal) a la ciutat. Aquell mateix dia s'anunciava la creació de l'Aula de Joaquim Molas de la Biblioteca Víctor Balaguer mitjançant un conveni col·laboració amb la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma.
L'Aula Molas comença, doncs, la seva singladura, un cop ja s'han constituït el Comitè Directiu i el Comitè Científic. La regidora de Cultura, Marijó Riba, ha explicat que "aquesta és la primera conseqüència del conveni que vam signar per fer venir el Llegat Mola a la nostra ciutat i dóna continuïtat al projecte que va iniciar el mateix Víctor Balaguer". Per Marijó Riba "ara, amb el Llegat Molas podem explicar la nostra història i la nostra literatura fins als segle XX, juntament amb tot el patrimoni que tenim a la ciutat". La regidora de Cultura ha explicat que "cal ser generosos com el doctor Molas i hem de posar a l'abast de tothom, tant a la ciutadania però, sobretot, amb el món dels estudiosos i especialistes perquè puguin explicar la història de la nostra cultura".
Per la seva banda, la directora de la Biblioteca Víctor Balaguer, Montserrat Comas, ha explicat que "l'Aula Joaquim Molas té per objectiu la recerca acadèmica, però també aquesta contribució a la formació de nous investigadors. Cal que la seva tasca tingui ressonància en el món acadèmic i en els estudiants de Vilanova i la Geltrú".
L'objectiu de l'aula és el d'articular les potencialitats de la Biblioteca Museu Balaguer com a centre de recerca que permeti posar en valor l'excepcional riquesa del fons per al coneixement de la cultura contemporània. La tasca d'aquest organisme serà preparar, promoure i convocar accions periòdiques vinculades a la cultura contemporània en general, i en particular la literatura catalana dels segles XIX i XX.
En data 29 de gener es va constituir el Comitè Directiu, les funcions del qual són proposar, designar i revocar els membres del Comitè Científic; l'aprovació dels pressupostos, de la memòria econòmica i del programa d'activitats de l'Aula. El Comitè Científic, constituït el dia 15 de febrer, serà l'encarregat de la part acadèmica de l'Aula, de l'establiment i programació de les activitats que s'han de realitzar i de la seva presentació al Comitè Directiu per a la seva aprovació.
Actualment, el Comitè Directiu està format per Neus Lloveras, presidenta; Marijó Riba, vicepresidenta; Judit Barbacil, representant del Patronat de l'OAPVB; Albert Soler, director del Departament de Filologia catalana de la Universitat de Barcelona; Daniel Casals, director del Departament de Filologia catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Montserrat Comas, directora de la Biblioteca Víctor Balaguer. Quant al Comitè Científic, en són membres Josep Murgades (UB), Marina Gustà (UB), Josep Maria Domingo (UdL), Enric Cassany (UAB), Francesc Foguet (UAB), Jaume Aulet (UAB), Glòria Casals (UB), Víctor Martínez (UAB), Mireia Rosich (BMVB), Montserrat Comas (directora executiva) i Laura Jacas (estudiant,secretària).
És previst que s'incorporin a aquest comitè altres universitats catalanes, concretament aquelles que imparteixen ensenyaments de literatura catalana i que poden tenir en l'Aula Joaquim Molas un marc d'activitat acadèmica.
A banda de promoure les activitats acadèmiques un dels principals objectius és aconseguir que les activitats que es portin a terme en el marc de l'Aula repercuteixin en els alumnes dels batxillerats que es cursen a la ciutat. Aquesta serà una bona manera perquè Vilanova i la Geltrú rebi la riquesa acadèmica i intel·lectual dels diferents estudis que es desenvolupin.
La primera activitat acadèmica de l'Aula Molas està prevista per a aquest proper mes de maig, quan es realitzarà la I Conferència de l'Aula Joaquim Molas, amb el tema La Catalanística, en l'acadèmia global, que abordarà la situació actual de la llengua catalana al món i la seva projecció de cara al futur. És prevista que la jornada se celebri el dia 17, i és oberta especialment a estudiants però també al públic en general.
L'Aula Joaquim Molas ha d'esdevenir amb el temps el paraigua que embolcalli tota l'activitat acadèmica que es porti a terme des de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer tant en el camp de la literatura, la història o l'art.
Just després de Setmana Santa és previst que arribi el primer lliurament del Llegat Molas a la nostra ciutat. La Biblioteca Víctor Balaguer ja ha remodelat la seva sala polivalent, lloc on s'han fet les obres necessàries per acollir el material del doctor Molas. A partir d'aleshores començarà la tasca d'inventari i catalogació de tota la documentació per a la qual està prevista la col·laboració de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB i el treball voluntari de l'estudiant de Filologia Catalana, Laura Jacas, qui també exercirà les funcions de secretària de l'Aula Joaquim Molas.
PUBLICITAT
PUBLICITAT