Vegueria del Penedès

PREUS SERVEI TRANSPORT PÚBLIC

Sobre el Carnet Blau i el bus urbà


Jordi Mas Sitges

28-04-2013 10:37

És d’agrair que la Plataforma Ciutadana per uns Impostos i Serveis Justos (PCISJ), formada per associacions de veïns i el Gremi d’Hosteleria de Sitges, comenci ja a parlar dels serveis municipals en la seva nota de 17 d’abril a l’EixDiari.cat

Bus Sitges

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Fins aleshores, només ens havien parlat dels impostos i, cal que ho tinguem sempre present, impostos i serveis formen els dos platerets de la mateixa balança. És important però que quan es parli de serveis (igual que dels impostos) és faci amb veracitat, sense tergiversar intencionadament els conceptes ni les partides del pressupost.

A la seva nota centren l’interès de la PCISJ en els costos dels serveis municipals de bus urbà i del carnet blau. El que s’afirma en la nota no té res a veure però amb la realitat. En aquest darrer cas, diuen que: “El Carnet Blau costa cada any als ciutadans de Sitges 300.000 euros”. Aquest però és un bon exemple de com es lliguen els impostos amb les despeses. Dels més de 20 milions d’euros que els ciutadans i les empreses de Sitges paguen per diversos conceptes, el govern municipal, sensible als moments difícils que passen moltes famílies en situació crítica, decideix dedicar-ne 300.000 euros a un programa d’ajuts socials anomenat Carnet Blau. Aquests diners formen part de les polítiques socials que aquest govern pensa que ha de fer per intentar alleugerir l’impacte de la greu crisi sobre els més dèbils. És un cas de justícia social. Si la PCISJ pensa que aquests diners s’han de gastar en altres coses, o en altres col•lectius, és molt lliure de fer-ho, però caldria que ho especifiqués; quina despesa pot tenir més sentit, avui en dia, que un programa d’ajuts als més necessitats?

Amb molta mala fe -perquè ja ho sabien de les moltes reunions que hem mantingut-, acusen el Govern Municipal de subcontractar una empresa per gestionar aquest programa; fet que és totalment fals. La partida d’ajuts socials de 300.000 euros es va dividir a priori al 50% en dos capítols: 150.000 al capítol 2 i 150.000 al capítol 4 del pressupost. El capítol 4 ens serveix per ajuts, subvencions directes a persones i entitats vinculades al programa. El capítol 2 ens serveix per pagar les factures d’empreses i d’entitats que participin al programa donant un servei als seus usuaris (per posar un exemple: les despeses d’empreses de càtering vinculades al menjador social no es poden pagar per capítol 4; sinó que han d’anar per capítol 2). De la gestió del programa s’encarrega totalment la regidoria de Benestar i Família amb la col•laboració d’altres departaments de l’Ajuntament de Sitges. No hi ha, com ens acusa malintencionadament i sense cap fonament la PCISJ, absolutament cap gestió externa d’aquest programa del Carnet Blau.

La PCISJ ataca també a aquest govern amb la despesa en el bus urbà; un servei que per a molts ciutadans els resulta imprescindible. Qualifiquen aquesta despesa de “dispendi”. No diuen que aquest govern ha ajustat la subvenció pel dèficit en la concessió del bus urbà al servei prestat. El 2010 es van gastar 409.000 euros en el bus urbà; el 2011, 240.000 euros; i el 2012, 185.000 euros. La PCISJ acusa el govern de manca de “coherència i racionalització dels serveis”; quan les dades demostren que s’està fent un ús rigorós i responsable dels impostos dels ciutadans. Si, malgrat tot, la despesa en bus urbà els sembla excessiva caldria que afegissin quines línies no són prioritàries per la PCISJ per poder negociar encara millor el nivell dels serveis.


Jordi Mas
Regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Sitges
 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.