A LA BIBLIOTECA MUSEU VÍCTOR BALAGUER
05-09-2013 17:20
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El proper 12 de setembre, a les 12h, es farà l'acte públic de donació de l'obra Progressió en paral·leles sobre espai, de mans del propi autor, Jordi Pericot, a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.
A l'acte assistirà l'artista, Jordi Pericot i Canaleta, l'alcaldessa de Vilanova i presidenta del Patronat de l'Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer, Neus Lloveras, la regidora de Cultura, Marijó Riba, així com la Junta dels Amics de la Biblioteca Museu que han actuat, una vegada més, de mitjancers entre la Institució i l'artista per fer possible la donació, amb una menció especial a Sergi Cortiñas, amic del Museu, amic personal de l'artista i professor de la Universitat Pompeu Fabra, qui ha col·laborat i vetllat per tot el procés.
La donació va ser aprovada durant la darrera Junta de Patrons de l'Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer celebrada el dia 11 de juny de 2013.
L'obra Progressió en paral·leles sobre espai, de gener de 1972, és una pintura i metacrilat de 60 x 60 cm. Es tracta d'una peça que va participar a la biennal de Venecià en representació d'Espanya el 1972. L'obra pertany a la col·lecció personal de l'artista.
Jordi Pericot i Canaleta (el Masnou, 1931) és llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona i en Llengua Francesa per la Universitat de Tolosa. doctor en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona i catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra.
El 1958 marxa a França, on s'introdueix en les tècniques del cinema experimental i inicia la seva trajectòria artística. En tornar-ne, el 1968, manté una activitat artística i cultural destacada, especialment en la recerca de l'art cinètic. Crea el grup MENTE (Mostra Espanyola de Noves Tendències Estètiques), que agrupa personalitats com Oriol Bohigas, Ricard Bofill, Ricard Salvat, Mestres Quadreny o Daniel Giralt-Miracle, i hi introdueix els conceptes que havia conreat a París en la creació artística participativa i no comercial.
L'any 1972 representa Espanya a la Biennal de Venècia, oportunitat que li obre una porta al camp internacional de l'art. Actualment, la seva obra està representada als museus d'art contemporani de Madrid, Ottawa, Sevilla, Iowa, Eivissa, Helsinki i Santiago de Xile, entre d'altres.
A finals dels anys seixanta, prioritza el camp més teòric i de recerca docent: director de l'Escola Superior de Disseny Elisava de Barcelona (1968-80), catedràtic de disseny a la Universitat de Barcelona (1980-1991) i catedràtic de comunicació audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (1991-2001), on és nomenat posteriorment vicerector. Actualment és professor emèrit d'aquesta Universitat.
Art cinètic
És un corrent artístic basat en l'estètica del moviment i la realitat. Es tracta d'una tendència basada en la racionalitat, en la qual les dades formals funcionen com a signes que, per la seva disposició, poden provocar una tensió perceptiva. No és solament un moviment estètic, sinó també un descobriment sobre la percepció de l'obra d'art que, en posar l'accent en els fenòmens perceptius com a font de coneixement, modifica la informació que tenim de les coses.
Per introduir el moviment en l'espai artístic, l'art cinètic recorre al caràcter canviant de l'obra, ja sigui dotant-la de moviment real, amb motors i altres fonts d'energia, o virtual, com és el cas de Jordi Pericot, les obres del qual, estàtiques, se serveixen d'efectes òptics que simulen el moviment o provoquen que l'espectador es mogui per experimentar les diverses lectures que ofereix l'obra.
Jordi Pericot disposa d'un espai expositiu permanent dedicat a l'art cinètic al Museu de la nàutica del Masnou des de l'any 2011. Aquest espai està format por el conjunt d'obres donades per l'artista al Museu representatiu de la seva trajectòria professional.
PUBLICITAT
PUBLICITAT