ASSOCIACIÓ PER A L'ESTUDI DEL MOBLE
21-10-2013 7:22
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
L’armari policromat del Museu Romàntic Can Papiol i el llit de Manuel de Cabanyes, van ser analitzats dimarts passat per especialistes, en el marc d’una jornada conduïda per Àngels Creus i Mònica Piera de l’Associació per a l’Estudi del Moble. Aquesta és una entitat sense ànim de lucre, que vol crear consciencia social del valor patrimonial del moble, així com afavorir i promoure la divulgació d’estudis i d’investigacions sobre moble històric i contemporani.
La visita va començar al Museu Romàntic Can Papiol, on els assistents van conèixer detalls de l’armari policromat que es troba situat al menjador de la casa on la família es reunia pels àpats. L’armari, de principis del XVIII, és un dels pocs exemples que es conserven a Catalunya amb la policromia. Les escenes dels plafons centrals mostren una la celebració al voltant d’una taula amb comensals de classe benestant. A la part alta, coronant el moble, hi ha un cos ornamentat amb motius florals que té l’escut dels Torrents, hereus de la casa Papiol per via matrimonial. La peça es va analitzar per parts: els interiors, les fustes i les parts posteriors. És possible que l’armari fos part de la dot d’una de les germanes de Francesc de Papiol, casada amb un Torrents.
Tot seguit, el grup es va desplaçar a la Masia d’en Cabanyes on es va analitzar l’estructura del llit del poeta Manuel de Cabanyes: el tèxtil, els florons de fusta pintats amb blanc, els cortinatges i les cadires que complementen l’habitació. Aquest llit, d’estil neoclàssic (el típic que trobem al conjunt de l’estat espanyol), està fet amb fusta de palissandre i data de finals del segle XVIII, en concret de la dècada de 1820. Es tracta d’un model amb dosser (roba ornamental), dit a la polonesa, del tipus del llit amb baldaquí de la reina del Palau de Pedralbes. Té motllures vistes i matalàs de palla dividit en vàries parts.
Durant la jornada també es va posar de relleu el conjunt de mobles de la biblioteca. Segons les especialistes “és difícil trobar a Catalunya un conjunt de mobles tant ben conservat, que il·lustri el gust de la família Cabanyes. Un gust que és innovador en tots els sentits”. Els Cabanyes tenien peces a casa que venien de diferents punts d’Europa fruit del seus viatges i relacions comercials. En aquest sentit, es van destacar les cadires de fusta de la taula central de la biblioteca, de cirerer estil Shaker, de fusta molt fina, barres llises i potes lleugerament inclinades, així com les cadires voyeur, també dites de fumador. Són un tipus de cadires que naixen amb la funció de ser emprades per veure els altres com juguen a cartes o similar, permetent recolzar els colzes sobre la zona plana. Després deriven en les anomenades cadires de fumador, a les què s’incorpora una obertura per a les cendres i de les quals se’n fabriquen moltes al llarg de tot el segle XIX.
A banda de conèixer la singularitat i el valor d'aquestes dues peces emblemàtiques, els assistents van realitzar visites al conjunt d’aquests equipaments museístics de la ciutat, on van descobrir altres singularitats vinculades al moble. Aquestes accions de documentació, estudi i recerca de tot allò que envolta les seves col·leccions, formen part dels objectius i pla de treball de foment i promoció del Museu Romàntic Can Papiol i de la Masia d'en Cabanyes.
Mila Arcarons, responsable de la Masia d’en Cabanyes i gerent del Consell Comarcal del Garraf i Mireia Rosich, directora del Museu Romàntic Can Papiol consideren que “activitats com aquestes són molt importants pels museus, fruit que ajuden a omplir de dades, informacions i matisos els nostres inventaris. La investigació que ens han aportat les especialistes, Àngels i Monica, en l’àmbit del moble han d’estat enriquidores i transcendents per una millor difusió del nostre patrimoni”. Els detalls dels dos mobles estudiats quedaran recollits en la propera publicació de l’Associació.
PUBLICITAT
PUBLICITAT