PUBLICITAT
SCHIRN KUNSTHALLE
10-02-2014 20:21
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
L’exposició Esprit Montmartre, que es va inaugurar divendres a la Schirn Kunsthalle de Frankfurt, exposa tres de les joies més preuades del fons del Cau Ferrat: les pintures Cementiri de Montmartre, de Santiago Rusiñol; Ball al Moulin de la Galette, de Ramon Casas, i Retratant-se, pintada a quatre mans per tots dos artistes. Els tres olis tornaran a Sitges a començament de juny, a punt per a lluir en el nou Cau Ferrat ja reformat.
Esprit Montmartre és un complet recorregut per la pintura europea de finals del segle XIX i començament del XX, que recull l’ambient que es respirava en aquest barri parisenc, quan atreia artistes d’arreu. El mateix Rusiñol i el seu grup van fer assídues excursions a la capital francesa, que van quedar reflectides en els seus olis, com els exhibits a l’exposició de Frankfurt.
A finals del segle XIX, Montmartre va actuar com a imant per a la bohèmia europea i va aconseguir reunir una intensa vida artística, que va reafirmar la condició de París com a capital universal de les arts. La pintura moderna catalana va néixer marcada clarament per la influència d’aquell esperit i les tendències estètiques que se’n van derivar.
Els tres olis cedits per Museus de Sitges per a Esprit Montmartre conviuran a les sales de la Schirn Kunsthalle de Frankfurt amb obres dels artistes més significatius de l’època i que van desenvolupar part de la seva carrera a París: Van Gogh, Degas, Toulouse-Lautrec, Steinlein, Modigliani, Bonnard, Raffaelli, Maurice Utrillo o Picasso. L’exposició també mostra dos gravats del sitgetà Joaquim Sunyer cedits pel Museu Nacional d’Art Modern: Interior d’un cabaret a Montmartre i Le clochard.
El catàleg de l’exposició de la ciutat alemanya inclou un article de la directora de Museus de Sitges, Vinyet Panyella, titulat “Art, bohèmia i joventut: artistes catalans a Montmartre”, on constata la significativa presència catalana al barri parisenc en el tombant de segle i avalua el relleu significatiu que va tenir al Sitges de les Festes Modernistes i dels anys previs al Noucentisme.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT