Vegueria del Penedès

LA CAÇA AL PENEDÈS

Rigol: 'la caça és un costum molt arrelat que no es perdrà'


Roger Vives Guardiola de Font-rubí

18-03-2014 9:53

Cada cop menys i més envellits. Segons les dades del Departament d’Agricultura de la Generalitat, en la darrera dècada la xifra de caçadors ha disminuït quasi un 42% a tot Catalunya, passant de 117.592 a 68.826.

Joan Rigol, organitzador de la Fira de Caça del Penedès: 'tot el que cacem ho repoblem nosaltres mateixos, si hi ha menys animals als boscos és per altres circumstàncies'

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Cada cop menys i més envellits. Segons les dades del Departament d’Agricultura de la Generalitat, en la darrera dècada la xifra de caçadors ha disminuït quasi un 42% a tot Catalunya, passant de 117.592 a 68.826. D’aquesta tendència tampoc se n’escapa l’Alt Penedès, una comarca amb tradició històrica de caça, tal i com ho demostra el fet que 21 dels 27 municipis disposen d’entitat de caçadors.

Joan Rigol, organitzador de la Fira de Caça del Penedès que se celebra anualment a l’agost i membre de la junta de la Societat de Caçadors de Guardiola de Font-rubí, assegura que el principal motiu pel qual el sector està a la baixa és perquè “els hàbits han canviat, el jovent prioritza sortir de festa: abans les festes majors acabaven a les 2 de la nit, mentre que ara els nois surten cada cap de setmana i arriben a casa a les 7 del matí i, és clar, és incompatible amb començar una altra activitat poc després”.

A banda de la manca de relleu generacional, un altre aspecte que va contra la caça és la mala percepció que té a la societat actual, si bé, “tot el que cacem ho repoblem nosaltres mateixos, si hi ha menys animals als boscos és per altres circumstàncies” assegura Rigol, que també recorda que “donem menjar i aigua a animals com les guineus pagant-ho de la nostra butxaca, la única excepció és el senglar pel seu major nombre d’exemplars”.

I és que en activitats que desperten cert recel en la societat és vital anar amb cura i seguir la legislació vigent per evitar qualsevol tipus d’alarma que pugui perjudicar-ne la seva execució. És per això que el caçador font-rubinenc matisa que “els caçadors respectem les normes, som un col•lectiu gran i tenim molta conscienciació sobre el que fem, estem legalitzats, cuidem els boscos i respectem l’època de veda, com l’actual, perquè les cries es reprodueixin”, tot i que lamenta que “sempre hi ha algun escopatejat que tira algun tret al costat d’una casa i això ens perjudica a tots”.

Tot i el declivi constant que presenta la caça avui en dia, Rigol no es mostra catastrofista de cara al futur: “les coses van i vénen, n’hi ha que sembla que s’hagin d’acabar i posteriorment revifen. Ara anem a la baixa, però la caça és una costum molt arrelada des que es feia simplement per aconseguir menjar; crec que no es perdrà, el futur és sostenible”.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.