OCUPACIÓ
09-12-2015 15:37
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Foment destaca que el 40% de l'ocupació que es crea als països de la zona euro els aporta l'economia espanyola. Foment preveu que la taxa d'atur catalana baixi fins el 15% al tancament de l'any que ve i que l'espanyola se situï per sota de la franja del 20%. L'informe de conjuntura destaca que el procés polític sobiranista no afecta a l'entrada d'inversions estrangeres que el primer semestre es van triplicar en relació amb el mateix període de l'any i subratlla que aquest augment s'ha donat en un entorn internacional de descens d'inversions estrangeres en economies madures. El pes de les inversions estrangeres a Catalunya ha passat de significar el 10% el 2014 del total espanyol al 23% el 2015.
La inversió estrangera no disminueix sinó que registra un augment accelerat com es pot comprovar el primer semestre d'aquest any on el volum d'inversions procedents d'operadors estrangers s'han multiplicat gairebé per tres al passar de poc mes de 500 milions el juny del 2014 fins els prop de 2.000 milions que es va registrar en els primer sis mesos d'aquest any, segons l'informe de conjuntura de Foment.
En l'informe es destaca que aquest creixement de la inversió estrangera a Catalunya es dóna amb un entorn de caigudes d'inversions en les economies desenvolupades a favor de les regions emergents.
Salvador Guillermo, director d'Economia de Foment i coordinador de l'informe de conjuntura ha destacat que mentre les inversions estrangeres tendeixen a desviar-se de les economies madures a les regions emergents, en el cas de Catalunya aquesta inversió segueix arribant any rere any de forma sostinguda.
Catalunya absorbeix més inversions estrangeres en el primer semestre d'aquest any, i manté una tendència sostinguda a l'alça els últims anys, mentre que les economies madures i avançades veuen com aquestes inversions estrangeres van perdent pes a favor de les regions emergents i en desenvolupament.
A més, aquest increment del pes de les inversions estrangeres a Catalunya també es dóna en relació amb l'economia espanyola. Mentre que el primer semestre del 2014 el pes de les inversions estrangeres a Catalunya suposava el 10,5% del total espanyol, el primer semestre d'aquest any aquest pes s'ha més que doblat i suposa el 23% del total.
El 89% de les inversions estrangeres que ha rebut Catalunya els primers sis mesos d'aquests any procedeix de països de l'entorn de l'OCDE i el 65,2% del total de les inversions ve de països de la Unió Europea.
Per sectors, gairebé la meitat de les inversions arribades de fora a Catalunya són del sector de la construcció i immobiliari, que aprofiten el baix valor dels actius immobles per reduir l'estoc d'actius immobiliaris que encara arrossega Catalunya.
Tot i aquest pes del sector de la construcció en les inversions estrangeres, les dades de Foment també destaquen el pes en inversions en indústries manufactureres, que representen entre un 16% i un 20% del total.
En relació amb la previsió de creixement de l'economia espanyola i catalana per al 2016, Foment situa l'augment del PIB d'aquestes dues economies entre el 2,5% i el 2,7%. Foment assenyala que la recuperació d'aquestes dues economies és ''robusta''.
Valentí Pich, president de la comissió d'Economia i Fiscalitat de Foment, ha destacat el comportament de les vendes a l'estranger que han crescut a un ritme superior al que ho feien les principals economies europees i principals competidors de les empreses catalanes.
Així, entre el 2008 i el 2014 les exportacions espanyoles han crescut a un ritme sostingut del 28% mentre que aquesta taxa a la zona euro era del 24%, a Alemanya del 15%, al Regne Unit del 14% i a Itàlia del 9%.
Aquest creixement de les exportacions espanyoles i catalanes, per sobre dels registres de les economies europees, suposa que els empresaris espanyols i catalans han ''fet una aposta decidida per la internacionalització i aquesta és una tendència que no afluixa tot i haver entrat en un període de recuperació'' del mercat intern, segons Salvador Guillermo.
En relació amb el compliment de l'objectiu de dèficit, Guillermo ha assegurat que l'economia espanyola dècima amunt o dècima avall complirà amb l'objectiu del dèficit.
Guillermo ha destacat la tendència a la baixa dels desequilibris de l'economia espanyola que entre el gener d'aquest any i el mes de setembre el desequilibris dels comptes públics espanyols s'ha situat en 37.354 milions d'euros, cosa que suposa el 3,46% del PIB, per sota del 4,05% que es va registrar els primers nou mesos de l'any passat. Guillermo ha previst que l'economia espanyola tancarà aquest any complint l'objectiu del 4,2% de dèficit, tot i que ha reconegut alguna petita desviació.
La desviació del dèficit vindrà molt condicionada principalment pel desequilibri dels comptes de les economies autonòmiques del corredor del mediterrani . Foment considera que aquest desequilibri està molt condicionat per un mal model de finançament de les autonomies que afecte principalment a les més avançades econòmicament.
Guillermo també s'ha referit al FLA i al recent debat sobre el pagament a proveïdors catalans. El cap d'Economia de la patronal ha assegurat que el debat del FLA actual estava condicionat per la conjuntura electoral d'eleccions que viu l'estat espanyol i que un cop passat aquest període electoral el debat sobre el FLA es ''normalitzarà''.
Tot i això, el FLA ha suposat per Catalunya que durant el 2014 el desembors en concepte d'interessos d'operacions no financeres se situés en 1.693 milions d'euros i la previsió per aquest sigui de 669 milions, una reducció de més del 60%.
Els principals problemes que llasten l'economia espanyola i catalana són l'elevada taxa d'atur i el fort endeutament privat i públic que s'arrossega, segons ha identificat l'informe de conjuntura de Foment.
PUBLICITAT
PUBLICITAT