Vegueria del Penedès

PREOCUPANT SEQUERA

Els rius del Penedès s'assequen després del continuat periode de sequera dels darrers mesos


Ramon Filella Vilafranca del Penedès

30-10-2017 8:51

Al seu pas per Santa Margarida i Els Monjos, el Foix està sec des de fa setmanes i les darreres pluges no han tingut el menor efecte en el seu curs

L'Anoia ha anat perdent cabal en els darrers mesos i ha passat dels 0,9 metres cúbics per segon als actuals 0,6 metres cúbics

Els rius del Penedès s'assequen després del continuat periode de sequera dels darrers mesos. Ramon Filella

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Les pluges que van caure al conjunt del país fa deu dies no han servit per a paliar els efectes de la sequera que viu el Penedès en els darrers mesos i que estan afectant de manera evident els diferents cursos fluvials de la comarca. Un dels casos més preocupants és el del riu Foix que s'ha assecat completament en diferents dels seus trams, sobretot del curs alt i mitjà.

Al seu pas per Santa Margarida i Els Monjos, el Foix està sec des de fa setmanes i les darreres pluges no han tingut el menor efecte en el seu curs que presenta un estat lamentable. Ja fa mesos que els nivells d'aigua han anat decreixent (s'ha anat baixant des dels 0,2 metres cúbics per segon), però l'actual situació és extrema. Tampoc hi ha circulació fluvial a Sant Martí Sarroca i a Castellet i la Gornal. Les tres rieres que li fan d'afluents (Pontons, Vilobí i Marmellar) són igualment un erm sense perspectives de canvi.

El cas del Foix és un dels més contundents, però la problemàtica també és ben present al riu Anoia, el principal de la comarca. Al seu pas per Gelida i Sant Sadurní d'Anoia, en la part final del seu recorregut, el flux d'aigua ha anat decreixent fins arribar a la xifra de 0,6 metres cúbics per segon i les recents pluges tampoc han servit per a canviar la situació. En alguns dels saltants ubicats a la llera en aquesta zona de la comarca, l'aigua no arriba amb prou força per a continuar el seu recorregut i s'acaben generant concentracions d'aigua estancada que amenacen la seva qualitat i poden ser perjudicials per la flora i la fauna.

Des de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) assenyalen que aquestes situacions de sequera cíclica són “una constant en els rius mediterranis”. En el cas del Foix i de l'Anoia, però, els efectes de la meteorologia es deixen notar amb més força al tractar-se de conques interiors. L'Anoia ha anat perdent cabal en els darrers mesos i ha passat dels 0,9 metres cúbics per segon als actuals 0,6 metres cúbics per segon que marcava a finals de la setmana passada. Si no hi ha pluges aquestes xifres podrien baixar encara més. Lluny queden les èpoques de major esplendor on els nivells estaven per damunt dels 2 metres cúbics per segon.

Les Deus i Les Dous

Diferents són els casos de les fonts de Les Deus a Sant Quntí de Mediona i Les Dous a Torrelles de Foix que s'abasteixen d'aqüífers subterranis i pateixen menys els efectes de la manca de precipitacions. Tècnis de Les Dous van explicar que “els fluxos d'aigua no han baixat i l'única cosa que hem fet durant l'estiu ha estat parar la cascada principal com és costum cada any”.

Tant Les Deus com Les Dous són dos grans atractius turístics de l'Alt Penedès i una possible falta d'aigua podria afectar de manera important els nivells de visitants a les respectives instal.lacions. Quan hi ha pluges, aixó sí, hi ha més exhuberància a les fonts i saltants que fan incrementar el seu interès.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.